BOOKS: ENGLISH & SPANISH AUTHORS

2016-05-02


oplatí sa prečítať

Aj na vaše žiadosti som sa rozhodla spísať menšie tipy a recenzie kníh, ktoré som prečítala počas môjho povinného čítania na prijímačky vysokej školy. Vybrala som najmä tie knihy, ktoré sú menej známe (alebo aspoň ja som o nich pred tým nikdy nepočula), aby som na nich možno viac upozornila a tak inšpirovala viac ľudí. Výber je zo španielskych a anglických klasík, keďže na tieto dva jazyky sa hlásim. Snáď mi tá snaha nejako pomôže a prijímačky dopadnú dobre.

Vopred upozorňujem, že tieto recenzie obsahujú môj názor a môžu sa objaviť aj stručné udalosti, ktoré sa v knihe a príbehu vyskytli, ktoré si možno nechcete prečítať vopred, takže ak chcete vedieť len obsah tak vám dám odkazy na goodreads. Ja rada čítam knihy bez toho, aby som vedela o čom sú, takže budem rešpektovať, ak tento článok neprečítate a možno si vyberiete knihu len podľa názvu č obalu - tak to robím ja.

CRÓNICA DE UNA MUERTE ANUNCIADA
KRONIKA VOPRED OHLÁSENEJ SMRTI
Gabriel García Márquez
5/5*


















THE GRASS IS SINGING
TRÁVA SPIEVA
Doris Lessing
4/5*















THE SENSE OF AN ENDING
POCIT KONCA
Julian Barnes
5/5*
Síce je to jedna z kníh, kde sa už na začiatku knihy dozvieme jej koniec, celý jej dej je dostatočne napínavý na to, aby som ňou bola ohúrená. Rozprávačom je kamarát zavraždeného Santiaga, ktorý sa po rokoch snaží objasniť minulé tragické udalosti, ktoré spôsobili smrť jeho najlepšiemu priateľovi. Vyzvedá informácie u rôznych obyvateľov dediny a názory týchto ľudí je celkom zaujímavé čítať. Rozprávač dokáže prerozprávať len to, čo počul a preto jedna osoba tvrdí to a druhá ono. Tuším, že sa nikdy nedozvieme, kto si čo pamätal dôveryhodne a kto úmyselne klamal. To čaro rozprávača, ktorý sa nikdy nedozvie celú pravdu dodávalo príbehu určitú mystiku. Taktiež počas celého príbehu som mala neskutočné napätie po celom tele. Prúdil vo mne nesmierny odpor k nespravodlivosti. Ako vieme, či bol potrestaný právom? A prečo sa to musel dozvedieť v poslednej chvíli, keď to vedela celá dedina a ani ho nevarovala. Hoci sme sa v tomto diele o hlavnej postave - zavraždenom Santiagovi - dozvedeli veľmi málo, ani na chvíľu som neváhala v tom či je vinný a či si zaslúžil trest smrti. Knihu som zhĺtla naraz, keďže je krátka tak akurát a jej dĺžka umocňuje pocit čitateľa na jej konci. K španielskej a latinoamerickej literatúre sa ešte určite vrátim, pretože je plná odvahy, pomsty, cti, lásky a temperamentu.

Ďalšia kniha, ktorá začína koncom. Na začiatku sa dozvieme o vražde Mary Turner, ktorá žila na farme so svojim manželom a čiernym sluhom. Po prvej kapitole sa dozvedáme ako postupoval život Mary až do dňa vraždy. Musím povedať, že prerozprávaný život v Južnej Afrike sa mi veľmi páčil. Môžeme tam vidieť taktiež správanie bielych k čiernym a celkovú segregáciu. Hoci sa príbeh zdal veľmi obyčajný, mňa tým zaujal, pretože ja mám rada príbehy obyčajných ľudí, s ktorými sa je ľahšie stotožniť. Taktiež ma očaril ten psychologický rozbor postáv, ich zmýšľanie, dôvody ich akcií. Všetko sa blížilo k tomu poslednému dňu, kedy mala nastať vražda. Pomalý, tichý dej je prehlučený šialenými myšlienkami a predstavami a koniec je akýsi očakávaný vrchol, ktorý musel prísť, no ja som od tej poslednej kapitoly asi vyžadovala viac a aj keď ma celá kniha bavila, trochu ma to na konci sklamalo. Avšak musím povedať, že je to jedna z kníh, ktoré vás nenechajú spať a donútia premýšľať nad príbehom ako celkom a nad trochu nezmyselnými akciami postáv.

K tejto knihe snáď na úvod povedať, že je tak zaujímavá ako aj jej názov. Vôbec som si nevedela predstaviť, čo sa v tejto knihe skrýva a najmä nie vtedy, keď som sa dočítala, že to sú spomienky akéhosi starého pána. Nudnejšie to znie ani nemohlo, ale zaujala ma hneď prvá strana. Objavila som sa vo svete anglických stredoškolákov, ktorí sa zaujímajú o zobrazenie filozofie v bežnom živote, klasikou literatúrou a každý všetky pravdy života sú "filozoficky evidentné!". Úplne som bola pohltená ich mladickými názormi na svet a ich beznájdenou túžbou nájsť si lásku. Premiestňujeme sa na vysokú školu, kde sa všetko zmelie a hlavná postava Anthony Webster na tie udalosti v starobe a dôchodku spomína. Musím povedať, že tie udalosti a celý príbeh bol napínavý, záhadný a nikdy som to nechcela dočítať, lebo to, čo som sa dozvedela v poslednej kapitole mi vyrazilo dych a nedalo spať najbližšie noci. Keď som sa dozvedela na internete, že existujú aj rôzne teórie vysvetlenia si tej knihy (keďže má viac-menej otvorený koniec, čo ja obdivujem na každom diele), vyrazilo mi to mozog z hlavy (mindfuck že?). Nechcem prezrádzať dokým sa neprečíta, ale toto je moja nová obľúbená kniha. Jednoznačne odporúčam!
 
PS: Som rada, že sa vám páčili moje filmové články a snáď oceníte aj tieto knižné. Ak to bude mať úspech, tak na vašu žiadosť budem pridávať aj ďalšie, pretože ma ešte pár kníh čaká. Z niektorých kníh však články robiť nebudem a recenzie sa objavia len na mojou goodreads účte, ale určite vám dám vedieť aj cez facebook, či sa nejaké knihy oplatí čítať a či nie.

7 komentárov:

  1. Hlavně ty poslední dvě mě vážně zaujaly, ale vzhledem k tomu, že teď nevím, co dřív přečíst, si je jen připíšu na seznam doporučených knih :D. Děkuji za tipy a držím ti pěsti s tou vysokou :)!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Všetky tri knihy ma neskutočne zaujali a milujem, keď narazím na nové knihy, o ktorých som dovtedy vôbec nepočula a takto veľmi ma nadchnú. Rozhodne pokračuj s týmito recenziami ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani jednu som nielen že nečítala, ale o nej ani nepočula, no všetky tri ma nesmierne zaujali, takže cez prázdniny sa do nich určite pustím :D
    Inak, sú tvoje alebo myslíš, že by som ich vedela nájsť aj v knižnici?
    BEELIEVIN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak, Di, do BA máš prijímačky alebo idete podľa maturity?

      Odstrániť
    2. Všetky knižky mám vypožičané z knižnice, takže ich tam určite nájdeš. A prijímačky mám len na prekladateľstvo, na pedagogickej fakulte (učiteľstvo) idú podľa maturity.

      Odstrániť
  4. Mám síce rozčítané asi štyri knihy, no tieto sa pridávajú na môj pomyselný zoznam - ktorý si už budem musieť dať aj na papier, lebo si to všetko nezapamätám. Ale takýto štýl kníh sa mi páči a keďže ich nájdem v knižnici (snáď), tak aspoň zase nezaplače moja peňaženka. :)
    DominicaLand

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj ,
    Am pani Cynthia Corvin. Som dáma s veľkým svedectvom žijem v USA a som šťastná žena dnes? a ja som povedal, moje vlastné, že akýkoľvek veriteľ, ktorý zachrániť svoju rodinu z našej zlej situácie, budem odkazovať akýkoľvek subjekt, ktorý hľadá pôžičku na neho, dal šťastie pre mňa a moju rodinu, bol som v núdzi pôžičku vo výške $ 360,000.00 začať Môj život so svetom, pretože som matka s 2 deťmi som sa stretol tento úprimný a Boh sa báť človeka úveru veriteľa, ktorý mi pomohol s pôžičkou vo výške $ 360,000.0.Dollar, že je to Boh sa báť človeka, ak ste v núdzi úveru a budete splatiť pôžičku obráťte sa na neho mu povedať, že je pani Cynthia Corvin, že vás odkázať na neho. kontaktovať Mr.Zak, prostredníctvom e-mailu: -feroozsuptoo@outlook.com

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE