MATURITA 2016 SECOND PART

2016-05-25


Konečne sa viac ako po týždni ozývam na blogu. Ani neviete ako veľmi mi to chýbalo, ale predsa len som mala akademický týždeň a záreveň maturity. To bol môj dôvod neaktivity, pretože v tú dobu som mala hlavu plnú vedomostí a nápady na písanie mi úplne vypadli. Dnes som oficiálne zmaturovala a tento článok bude slúžiť ako také malé zhrnutie (odkaz na to z písomných maturít).

PONDELOK 23.5.2016
9:00 ANGLICKÝ JAZYK
Toto bola prvá skúška, ktorá ma čakala, a aj napriek tomu, že angličtina mala byť pre mňa "a piece of cake" tak to bola tá najhoršia skúška zo všetkých. Bola to úplne prvá skúška a ja som nevedela, čo ma čaká. Veľmi som sa vystresovala najmä preto, lebo výsledok z tejto skúšky mi je potrebný na jednu vysokú školu a tak som sa na to sústredila, že keď som si potiahla hlavnú tému "inventions of 20th century" tak vo mne nastal blok a nedokázala som vypotiť zo seba ani jednu vetu na úrovni B2. Jednoducho som rozprávala ako piatačka na základnej, ale hlavné je, že som v kuse rozprávala že? Aspoň niečo som zvládla. Nakoniec mi dali 1, ale len preto, že zohľadnili moje výkony počas všetkých štyroch rokov a moje výsledky z písomných maturít. Stres je jednoducho jedno veľké zlo, ktoré by malo byť zakázané!

16:00 OBČIANSKA NÁUKA
Áno, dobre vidíte tie časy medzi skúškami. Ani som nešla domov. Ostala som v škole, kde som si dala obed a zopakovala si celú občianku. Z nej som mala dobrý pocit, pretože dejiny filozofie som vedela od A po Z (milujem ich) a právo, politológia, sociológia a psychológia ma aj bavili. Jediné, čo mi veľmi nešlo bola ekonómia, čo je to praktické, čo sa dá v živote aj využiť. Nuž, nie som vedecký ani matematický, a ani peňažný typ. Trochu som ešte bola z tej angličtine vystresovaná, ale hlavne som sa bála menej, lebo som vedela, že občianku dám, aj keď som mala komisiu skúsenejších ľudí. Keď som vošla dnu a potiahla si číslo 3, náramne som sa potešila, pretože som si vytiahla tú najľahšiu tému, aká sa dala. Z politológie to bol vznik a vývoj štátu, a štátne symboly, z práva rozdiel medzi právom a morálkou + potreba práva v spoločnosti a z filozofie helenistické obdobie starovekej filozofie (ach, môj milovaný starovek, ale aj novovek je môj obľúbenec). Učitelia mi vôbec neskákali do reči, aj keď som pred nimi mala rešpekt, povedali, že to bola zatiaľ najviac suverénna odpoveď (a to som bola predposledná). Pýtali sa ma aj otázky aj mimo téz, ktoré ma však potešili a rada som na nich odpovedala. Dokonca mi učiteľ dejepisu, ktorý bol v komisii a učil ma 4 roky dejepis povedal, že je škoda, že som nešla aj na maturitu z dejepisu, lebo pevne verí tomu, žeby som lepšie odpovedala ako všetci, ktorí to reálne potrebujú na vysokej. To ma nesmierne potešila, zdvihlo sa mi sebavedomie a samozrejme som dostala ďalšiu 1. V živote som zo seba nemala lepší pocit (no možno vtedy, keď som napísala test z fyziky, ktorú neznášam, lepšie ako najlepší fyzikár z triedy). 
STREDA 25.5.2016
8:20 SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA
V utorok som mala voľno a tak som si mohla zopakovať povinné diela a španielčinu. Na slovenčinu som sa vôbec nebála, veď všetko som vedela a na slovenčine sa dá parádne vykecať. Strachovala som sa skôr na španielčinu, ktorej výsledok bol pre mňa opäť dôležitý. Slovenčinu som mala skoro ráno, čo mi vyhovovala. Vytiahla som si asi tú najľahšiu tézu, ktorá existuje (opäť) Rozvrstvenie slovnej zásoby a román s dielom Kapitánova dcéra, ktorú som čítala v prvom ročníku a veľmi sa mi páčila. Tuším, že hneď po Hamletovi je to moje najobľúbenejšie dielo z povinnej literatúry. Opäť nebol žiaden problém, učiteľky boli zo mňa nadšené a ja som bola taktiež nadšená, že som to opäť zvládla bez stresu a obáv. Nuž, introvert sa za každý kontakt na verejnosti s ľuďmi musí pochváliť!

10:35 ŠPANIELSKY JAZYK
Na toto som sa ráno neskutočne bála, ale po tom, čo som ta, excelentne odpovedala na slovenčine, upokojila som sa a mala som zo seba skvelý pocit. Vedela som, že toto zvládnem a nedomrvím to tak, ako som to urobila na anglickom jazyku. Ľudia okolo mňa boli v obrovskom strese a so mnou to skoro ani nepohlo (sama sa teraz tomu čudujem). Jednoducho som len musela zistiť aké to je odpovedať pred komisiou a zrazu to všetko išlo ako po masle. Zo španielčiny som si potiahla tému, v ktorej bolo Slovensko, životné prostredie a Latinská Amerika. Zvládla som to bez problémov, aj keď mi niektoré otázky od komisie prišli dosť od témy a čudné, dostala som 1. Trochu som sa síce obávala či ju dostanem, lebo som sa párkrát sekla v rode alebo som nepochopila otázku, ale nakoniec moje obavy pominuli. Ja som bola na seba viac než pyšná, že som prekonala ten stres z prvého dňa maturity a dokázala som si, že aj z jazyka dokážem odpovedať na úrovni.

Na záver by som zhrnula, že som zmaturovala na výbornú a nesmierne ma to teší. Ak môžem poradiť nejaké typy - žetóny s témami ťahajte vždy zo stredu kruhu (neviem ako u vás, ale mne to pomohlo, na angline som potiahla z boku a ako to dopadlo), piť, veľa piť a hlavne si veriť! Nie ako ja, vezmite si prosím ponaučenie. Taktiež by som chcela zhodnotiť, že je celkom čudné prísť domov a nič sa neučiť. Ale ja sa nemusím báť, už od zajtra sa začínam učiť na prijímačky. Ešte som sa do toho ani nepozrela a už o dva týždne sa ocitnem v Bratislave za stolom s testom v ruke. Takže je dosť možné, že sa v priebehu mesiaca opäť vyskytne týždeň či dva, kedy budem neprítomná. Som zvedavá ako to celé blogovanie budem zvládať počas vysokej školy. Možno budú krízy a nestíhačky, ale dúfam to všetko zvládnem.

Ak máte nejaké otázky, pokojne ich napíšte do komentárov. A kto mal nejaké testy či skúšky v tomto období, nech sa o jeho skúsenostiach so mnou podelí. Budem, len rada. Všetkým ostatným maturantom gratulujem, máme to za sebou!



11 komentárov:

  1. Gratulujem k výsledkom ❤❤ A som rada, že si to po tej angličtine (ktorú máme skutočne presne naopak - ty si ju mala ako prvú, preto sa tam aj odrazil ten stres a aj predsa to, že sme dovtedy nič také nezažili; ja ako poslednú, tak som už bola taká "ostrieľaná" a išlo mi to samo :D) tak krásne zvládla ❤
    A vidím, že to nie len naši NOSkári mali menšie "problémy" s ekonómiou a veľmi im nešla do hlavy :D
    Kapitánovu dcéru by som hneď brala, aj mne sa to dielo celkom páčilo ❤ I keď... ak by sa ma mali aj o tejto knihe pýtať podobné veci, ako sa ma pýtali pri Jozefovi Makovi (že prečo umrela Jula) tak neviem, či by som vedela :D
    Ešte raz gratulujem ❤ Mala si aj celkom šťastnú ruku (inak - ja som brala hneď to číslo, na ktoré mi padol pohľad, a aj sa mi to celkom vyplatilo :D), ale aj si nesmierne šikovná ❤
    Ja som bola už aj dnes prvý deň "doma" - presnejšie u babky a potom v práci - a zatiaľ si nesmierne užívam to voľno a žiaden stres :D Takže určite si aj ty dopraj aspoň do konca týždňa peknú pauzu, lebo si to po tom všetkom zaslúžiš ❤
    BEELIEVIN

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gratulujuuu!♥ Já už mám maturitu taky za sebou a jak říkáš, přijde mi opravdu divné přijít domů a na nic se neučit. :D A s tím, že je nejlepší tahat z prostředka musím nesouhlasit, protože přesně to mi učitel před zkouškou ze Základů společenských věd poradil a já si vytáhla tu nejhorší otázku, jakou jsem mohla, zrovna tu jedinou, kterou jsem se už nestihla naučit. :D Ale nakonec to dopadlo dobře, ze zsv jsem dostala dvojku, jinak ostatní předměty mi vyšly na jedničku. No a maturovala jsem vlastně z úplně stejných předmětů jako ty, což zase potvrzuje naši podobnost v mnoha věcech. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gratulujem ti k výsledkom! Mňa maturita našťastie čaká až o dva roky ale už sa vidím, ako budem stresovať:D

    Saja Frey blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratulujem! Hlavné je si veriť a byť pozitívny :), myslieť na to, čo viem a nie na to čo neviem. :) A držím palce s učením na prijímačky, nech dopadnú, čo najlepšie! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc ti gratulujem, som rada ze si to zvládla !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jeeejo gratulujem ti veľmi a ešte k tomu na výborné, je to úspech!♥ A daj si určite oddych, všetci si to zaslúžite.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Neskutočne ti gratulujem!! ♥♥ Som rada, že ti témy sadli, to je asi sen každého maturanta. Keď si spomenula Kapitánovu dcéru, pripomenula si mi, že si ju musím prečítať, pretože som, čo sa týka povinného čítania, vo veľkom sklze. Hamleta som prečítala síce, ale tieto diela ma nikdy akosi nelákali a ja sa za to cítim nesmierne vinná, pretože viem, že to budem potrebovať ako soľ.
    Prajem ti veľa veľa šťastia aj k prijímačkám. (aj keď ti to napíšem ešte veľakrát)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. gratulujem a som rada, ze si to tak perfektne zvladla :) uz len vysku a mas pokoj :)

    Pozyvam na velku letnu GIVEAWAY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/05/rexona-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak to ti ozaj gratulujem! Držím palce na prijímačkách a potom už budeš mať to zaslúžené voľno. :)
    a hej, veriť si - to je najdôležitejšie. a súhlasím, že stres nie je vôbec kamarát.
    a Hamleta mám tiež veľmi rada! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gratulujuu! :) Jsi šikovná! Píšu dost se zpožděním, ale měla jsem zkouškové, takže jsem si čtení článků musela odepřít, abych se učila :/ Jinak se to s vysokou dá zvládat, uvidíš sama a ten pocit, když přijdeš domů a nemusíš se učit? Tak ten bude na vysoké ještě lepší než po maturitě :)

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE