HOW TO SHOP EFFECTIVELY

2016-07-17

- in this photo:
sunglasses: Koton | bag: Mango
top: Zara | sneakers: H&M


ako nakupovať

Tieto fotky pochádzajú z Košíc, kde som sa koncom júna vybrala na nákupy (posledné využitie zľavy na vlaky zdarma). Síce sú nákupy taká impulzívna činnosť, ja mám rada vo všetkom poriadok a logiku. Aj keď sa občas stane, že som pol dňa v nákupnom centre a odnesiem si so sebou len otlaky na pätách. No snažím sa moje nakupovanie zefektívniť a hlavne nekupovať veci, ktoré nutne nepotrebujem. A tak vám chcem predstaviť môj "postup" pri nakupovaní, ktorý možno niekomu pomôže. Budem rada ak sa aj vy so svojim podelíte, ak nejaký máte.

Začínam už doma. Buď si premyslím alebo napíšem nejaký zoznam, ktoré veci teraz potrebujem kúpiť alebo po ktorých sa mám poobzerať. Nie vždy tento zoznam výjde, niekedy kúpim vec, ktorá tam ani nie je, je to skôr také informatívne, aby som vedela, čoho sa mám držať, pretože potom to nakupovanie ide oveľa rýchlejšie. Dokonca si premyslím, do ktorých obchodov chcem zájsť, ak nemám príliš veľa času a koľko chcem maximálne minúť. Toto všetko mi pomáha nekupovať zbytočné veci, ktoré nepotrebujem.

Po vstupe do nákupného centra si zmapujem, kde sa aký obchod nachádza. Po vstupe do obchodu zavítam hneď k zľavám. Možno sa ľudia na mňa pozerajú čudne, ale som študent a myslím si, že v tých veľkých obchodných reťazcoch je aj tak všetko predražené a že niektoré veci si plnú cenu ani nezaslúžia (závisí od kvality). Aj keď sú niektoré veci skoro zadarmo, netreba ich kupovať len preto, že majú na sebe nálepku 90%, na to si treba dávať pozor. Hľadať to, čo sa vám zapáči hneď a patrí do vášho štýlu a hlavne všetko skúšať (aspoň v prípade mojej postavy, ktorej nesedí skoro nič).

V kabínke si danú vec vyskúšam, či mi sedí. Ak mi sedí, spýtam sa samej seba či je to môj štýl, či je to nadčasové a nie len hit tejto sezóny, ktorý odložím a už sa k nemu nikdy nevrátim. Toto je veľmi dôležité! Nechcete si kúpiť niečo, čo budete nosiť len jedno leto a potom ľutovať, že ste do toho investovali. Oblečenie je investícia! Hlavne ak si potrpíte na kvalitnejšie a drahšie kúsky. 

Dôležité je aj premyslieť si, či sa daný kúsok celkovo hodí do šatníka. Či s týmto kúskom máte, čo nosiť. Vždy, keď stojím v kabínke a obzerám sa, premýšľam, aké rôzne outfity by sa s tým dali vytvoriť a s akými kúskami sa to skombinuje. Niečo si kúpiť len preto, aby to stálo v skrini tiež nie je veľmi výhodné. Sú však výnimky. Je to jednoducho ten pocit, ten pocit, keď máte danú vec na sebe. Buď je to láska na prvý pohľad, každá ďalšia pochybnosť je strata času. Ale netreba sa báť riskovať a pustiť sa občas do niečoho šialeného. Veď keď to milujete vy, ostatným to môže byť jedno.

Som zvedavá či sa vám tento odlišný typ článku páčil a či by ste ich chceli viac. Teším sa na vaše komentáre plné vašich skúseností a tipov pri nakupovaní.

PS: Zajtra odchádzam na dovolenku do Grécka (18.7.-29.7.), pripravila som si páč prednastavených článkov, ale keby ste ma chceli sledovať pravidelne a vidieť pár fotiek z dovolenky hneď, určite ma sledujte na sociálnych sieťach:

8 komentárov:

  1. No mňa asi žiadny postup nezachráni:D Keď mám na mysli nejakú vec, ktorú potrebujem a idem kvôli nej do obchodov, tak ju väčšinou nemajú alebo nie je podľa mojich predstáv a tak odchádzam sklamaná. Práve preto nechodím so žiadnymi predstavami, kúpim si to, čo mi padne do oka, samozrejme pokiaľ mi to peňaženka dovolí. A ja už úprimne ani neviem ako vyzerajú naše obchodné centrá. Nakupujem väčšinou neúmyselne a potom ma to aj akosi viac teší, než keď si to plánujem.:)
    Lily Of The Valley││Facebook page

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hezky napsané! :) já jsem se naučila časem nakupovat opravdu jen výjimečně s myšlenkou, že doma prostě už všechny základní a dobře kombinovatelné kousky mám. Hodně nad vším přemýšlím, co se týče peněz, protože je naprosto jasné, že ceny v běžných obchodech rozhodně neodpovídají hodnotě těch věcí. Takže když už se do něčeho zamiluji na první pohled, potřebuji někoho, kdo mě donutí ke koupi. Občas tam ty věci prostě radši nechám a budu se tím nějaký čas trápit, něž abych až doma dlouze přemýšlela nad tím, jestli bych to tam radši neměla nechat, protože jsem to akutně nepotřebovala (a popravdě opravdu akutně nepotřebujeme asi skoro nikdy nic, když jde o oblečení). :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi sa snažím mať nejaký ten postup, dokonca si v hlave robím aj ten zoznam vecí, ktoré potrebujem, ale väčšinou si z 5 vecí kúpim maximálne jednu, pretože keď idem do obchodov s nejakým cieľom, napríklad nájsť nejaké čierne rifle, ktoré mi budú sedieť, tak ich jednoducho nenájdem. A tak väčšinou nakupujem spôsobom "keď sa mi to páči, tak si to kúpim". Pravdaže, nekúpim si každú vec, ktorá sa mi páči a tiež dlho zvažujem, či mi to financie dovoľujú, či to využijem, či to budem mať s čím nosiť. Možno to vyznie hrozne smiešne, ale ja si myslím, že sa možno občas treba do toho nakupovania aj vžiť, prezrieť si čo najviac vecí a v hlave si tak zhodnotiť či sa mi tá vec páči alebo čo sa mi na nej práve nepáči. Ja som takýmto spôsobom prišla na to, aký štýl preferujem a ako by som sa chcela obliekať. :)
    Prajem ti príjemnú dovolenku, uži si ju ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V poslednom čase mám pocit, že viem super nakúpiť, keď nič nepotrebujem, ale odchádzam vždy sklamaná, ak potrebujem niečo konkrétne (napríklad jednoduché čierne topánky určitého typu, lebo staré dožívajú :D). Najradšej nakupujem vo výpredajových regáloch a podľa mňa na tom nie je nič hlúpe... Súhlasím, že väčšina vecí je aj tak predražená, navyše ma vždy mrzelo, ak som niečo kúpila "normálne" a o pár týždňov som to našla omnoho lacnejšie. Ale ak by som mala opísať svoj postup pri nakupovaní, tak väčšinou buď hľadám niečo, čo naozaj potrebujem a ostatné veci prehliadam, alebo sa idem len popozerať a náhodou natrafím na niečo, čo sa mi práve hodí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Outfit je super a článek se ti moc povedl :) já se většinou snažím postupovat podobně, problém je, že má v hlavě většinou nějakou představu, které pak prostě nic ne a ne vyhovět! Dneska jsem třeba oběhala několik větších obchodů a jako poslední šla do second-handu a našla tam přesně to, co jsem hledala! Příště asi začít tam :D
    Young, wild and free

    OdpovedaťOdstrániť
  6. How cool is this outfit, I love it! You have a great blog, would you like to follow each other?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja mám dve metódy nakupovania - buď si presne vytvorím taký zoznam (prevažne do mobilu) s tým, že zväčša už viem, čo mám kde hľadať a viem, za ktorými kúskami idem (keďže som si ich pozrela predtým na stránke alebo som ich skôr zahliadla v danom obchode); ale táto metóda funguje len vedy, ak presne viem, čo chcem, teda konkrétne kúsky, a nie len položky ako "tričko s dlhým rukávom", keďže potom sa v obchode neobzerám po ničom inom, než presne kúsku, ktorý by vyhovoval mojim požiadavkám, a keďže sú tie moje požiadavky pomerne vysoké (keďže hľadím na viacero faktorov, medzi ktorými je určite i kvalita a cena), často odchádzam domov sklamaná - jednak preto, že som nenašla to, čo som chcela, ale i preto, že som si napríklad poriadne neprešla i stojany so zľavami či novou kolekciou; a šla som preč s prázdnymi rukami.
    Preto v poslednej dobe kupujem veci skôr spontánne - buď keď som s kamarátkou, prechádzame sa po centre a len si povieme, že nahliadneme do nejakého obchodu, a samozrejme, že nás niečo zaujme; alebo idem nakupovať tak cielene-necielene - viem, koľko najviac chcem minúť, ale zase nejdem za konkrétnymi kúskami; a vtedy toho nájdem asi najviac.
    Veľmi sa mi páči tento štýl článku - mám rada tvoje "rozpisovacie" príspevky, keďže tvoje písanie je nielen veľmi pútavé a páči sa mi tvoje skladanie viet a myšlienky, ale keďže som bola dlho-predlho na dreaming zvyknutá na tvoje dlhokánske články, ktoré ma vytiahli z reality, aj mi to chýba; ale zase milujem i tvoje outfitové posty so zopár vetičkami na zamyslenie :D
    BEELIEVIN // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásný outfit, do té sukně jsem se zamilovala! Já a efektivní nakupování vůbec nejde dohromady, vždycky jdu do obchodů pro pár věcí, které většinou neseženu, ale domů dorazím se spoustou igelitek..:D Ovšem, když jsou slevy a já jsem ochotná utratit víc, tak přijdu i s prázdnýma rukama..

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE