AKO SA EFEKTÍVNE UČIŤ NA VYSOKEJ ŠKOLE

2017-01-12

Nikdy som si nemyslela, že by som ľuďom radila ohľadom systému učenia. Na strednej som sa učila málokedy a tak som ani poriadne žiadny plán nemala. Na vysokej škole to začalo byť náročnejšie a preto som si musela nejaký vymyslieť. Ani by mi nenapadlo sa tváriť ako nejaký študentský guru, no neraz sa mi stalo, že sa ma spolužiačky opýtali ako to robím, že som sa to dokázala naučiť, že sa prinútim učiť a tak ďalej. Tento systém niekomu nesadne, niekto si pomyslí, že som šialená a niekto si z neho možno zoberie len jeden tip, ktorý ho zaujal. Ja sa toho budem snažiť napísať, čo najviac a čo najpodrobnejšie, aby ste z toho celého čosi mali. Predsa len sa to môže niekomu hodiť v tomto skúškovom období.

Vytvoriť si plán

Toto som už spomínala vo svojom malom zhrňujúcom článku začiatkom roka. Bojový plán je základ. Myslím, že každý človek pozná ten pocit, keď mu učenie ostane na posledný deň pred skúškou - chyba, ozaj veľká. Treba si to poriadne všetko rozvrhnúť. Spočítať koľko dní ostáva do skúšky a rozdeliť si učivo na menšie celky. Rozdeliť si ho hoci aj na malé celky, ktoré majú len niekoľko strán. Už len to, že si spíšete svoj plán do diára či na papier vám pomôže mať prehľad a hlavne sa upokojiť (to pomáha mne, keď som v strese, že nič nestíham) - netreba prepadnúť panike. Ak vás čaká viac skúšok, do jedného dňa si zakomponujte viac celkov - napr. ráno si preberiem prvú časť z histórie a poobede prvú časť z filozofie.

Opakovanie je matkou múdrosti

Nie nadarmo sa to hovorí. Je to veľmi veľká pravda - keď som si ju po rokoch pripustila môj študentský život sa o čosi zjednodušil. Každý jeden deň si treba vytvoriť čas aj na opakovanie. Ak ste sa deň predtým učili tú prvú časť histórie, na druhý deň je potrebné si to zopakovať, aspoň prečítaním! Za 24 hodín sa toho najviac zabúda a tak si stačí trochu osviežiť pamäť na to, aby vám to v hlave ostalo dlhšie.

Posledný deň - relax

Niekomu posledný deň pred skúškou ostane 20 kapitol, niekto na to ide múdrejšie. Ja si plán rozvrhnem vždy tak, aby mi deň pred skúškou neostal žiadny celok. Tento deň využívam na hromadné opakovanie - prečítanie si učiva, poprípade zdokonalenie sa v častiach, v ktorých som si nebola ešte veľmi istá. Zaberie mi to hodinku max dve (ak popritom ešte klikám čosi na sociálnych sieťach) a zvyšok dňa je sústredení na relax, ukladanie myšlienok a na stres (ktorý mi nikdy nedá pokoj).

Po tipoch týkajúcich sa plánu prechádzam na tie týkajúce sa zdrojov, pretože aj to, z čoho sa učíme je veľmi dôležité, aby sme nakoniec neskončili s chaosom v mysli.

Na prednášky sa chodí

Ja viem, že sú výnimky, kedy sa vám na prednášku vážne neoplatí chodiť alebo máte aj iné celkom racionálne dôvody, ale nechodenie na prednášok len preto, aby som sa mohla dlhšie vyspať alebo aby som si zašla na kávičku, sú chabé. Mne osobne boli prednášky veľkým prínosom. Všetci prednášajúci, ktorých som za semester stretla, boli odborníci v tom, čo robia, hovorili nám učivo s ľahkosťou a záujmom a mne sa takto hneď lepšie učí, keď už raz niekoho počujem ako mi tú látku vysvetľuje. Taktiež je podstatné si písať vlastné poznámky! Ako viem, je super, keď ich niekto píše a potom vám ich pošle, ale pravdou je, že to písanie poznámok vám pomáha. Tým, že učivo počúvate a zároveň si ho píšete, takže ho vidíte, pomáhate svojej pamäti a pred skúškou možno aj zistíte, že sa veľa učiť nemáte, pretože veľkú časť si z prednášok už pamätáte.

Robenie si prehľadov

Sú však aj také predmety, kde vám vyučujúci napíše zoznam desiatich kníh a vy sa z toho učte, že? Na to mám taktiež systém - písanie si prehľadov. Vždy, keď si prečítam danú kapitolu, vezmem papier a ručne si vypisujem dôležité udalosti, schémy, vzťahy a delenia - potom mi tieto materiály slúžia na opakovanie. Niekomu to môže prísť zbytočné a ešte k tomu ničím lesy, ja viem, ale nerobím to pri každom predmete. Občas stačia staré dobré zvýrazňovače - možno mám zlozvyk, že všetky materiály potrebné na učenie si tlačím, ale ja sa jednoducho neviem učiť pozeraním do počítača.

Posledné tipy sa budú týkať spôsobu učenie - ten je pre každého individuálny, keďže každý sme iný - ale ja vám napíšem, čo platí pre mňa. 

Nie po ležiačky, nie namiesto spánku

Ako a kedy sa učiť je pre každého individuálne. Niekto sa vždy učil v posteli alebo pred počítačom a to v nočných hodinách, ale ja mám nastavený iný režim, ktorý ale nemusí platiť pre každého. Ja si radšej privstanem skôr ráno, akoby som sa mala v noci mordovať - vtedy sa už nič nenaučím. Taktiež spánok je veľmi dôležitý, lebo ja verím, že človeku ktorý deň pred skúškou spí dve hodiny nemôže dobre pracovať mozog (samozrejme, možno sa mýlim, len videla som pár ľudí, ktorí na to doplatili). Taktiež spôsob akým sa učím je snáď celkom čudný. Nedokážem sa učiť po ležiačky, keďže ma to núti robiť všetko možné, len nie to, čo potrebujem. Ráno sa pekne krásne hneď postavím na nohy a po hodine raňajkovania, hygieny a oddychu sa začnem učiť buď po sediačky za stolom alebo chodiac - chodenie je pre mňa typickejšie (mám totiž pohybový typ pamäte? - aspoň k niečomu mi pomohli povinné skupinové hodiny s psychologičkou a maturita z občianskej). Chodím si po izbe s papierami a čítam si nahlas - viem, že pre niekoho (a občas aj pre mňa) je táto možnosť nereálna, keďže mám spolubývajúcu, ale je to ten najlepší spôsob, pri ktorom sa dokážem naučiť najviac a čo najrýchlejšie - hlasným čítaním si aktivujem ďalší typ pamäte - sluchovú a taktiež text vidím a preto ani zrakový typ pamäte nespí. Ja som takého názoru, že treba toho zapojiť, čo najviac.

Vysvetľovanie = opakovanie

Vysvetľovanie je taktiež skvelý spôsob ako si niečo vriť do pamäte. Keďže sa veľmi neučím s kamarátmi či spolužiakmi, miestami sa cítim ako schyzofrenik. Vysvetľujem učivo samej sebe - toto mi veľmi pomáha a najmä pri štúdiu cudzích jazykov, kedy si vysvetľujem potrebné učivo v španielčine či angličtine. Skúšam sa ako keby som sa pripravovala na ústnu skúšku - opäť je to skvelá forma opakovania, kde sa môžete dokonca naučiť lepšie vyjadrovať.

Aj oddychovať treba

Už som tu spomínala to nahromaďovanie učiva, ktorému sa snažím vyhnúť, keďže dobre viem, že prestávky sú nevyhnutné a nie je dobré sa učiť viac ako dve hodiny vkuse. Preto si robím spomínané plány, aby som sa učila maximálne dve hodiny doobeda, dve hodiny poobede a večer ešte robila nejaké nenáročnejšie práce ako napr. vyplňovanie cvičení, písanie prác či iné robenie úloh. Počas prestávok zvyknem piť zelený čaj, pripravovať si ďalšie materiály a robiť osemsmerovky (môj nový spôsob relaxu, ktorý ma veľmi baví a ešte aj pomáha). Samozrejme aj cez obdobie neustáleho učenia je potrebné vyjsť na čerstvý vzduch, zájsť niekam s priateľmi či sa zabaviť pri dobrom filme.

Ja viem, že sa to pekne hovorí a píše a realita je iná. Aj ja sa väčšinu času nerada učím a najradšej by som sa celý deň povaľovala a najmä preto si robím tieto plány a systémy, ktoré mi pomáhajú sa zorganizovať, pretože aj napriek tomu, že som lenivý človek, som aj zodpovedná a keď si niečo rozvrhnem, tak sa to snažím dodržať. Nie som skvelý spisovateľ a nedokážem veľmi radiť ostatným a preto viem, že tento článok sa vám bude čítať dosť kostrbato a ja sa vám za to ospravedlňujem, no budem veľmi rada, ak ním niekomu do budúcna pomôžem. Mám pre vás pripravené aj ďalšie články týkajúce sa učenia a vysokej školy, takže mi určite dajte vedieť, či by ste o ne mali záujem. Nech sa vám pekne učí!

9 komentárov:

  1. Teraz veľmi nekontrolujem blogy a nečítam články, lebo Úvod do štúdia žurnalistiky mi zaberá každú voľnú sekundu, ale čítaniu tohto článku som nevedela odolať. Hoci sa ja učím presne tak isto (rozvrhnem si to na menšie časti, zvýraznujem a colour-codujem, nahlas čítam a niekedy i chodím), a tak som sa v podstate nenaučila nič nové, ale neskutočne sa mi páči štýl tohto článku, spôsob úpravy a jeho samotné napísanie - vyzerá veľmi... neviem, profesionálne? Prepracovane? Každopádne, verím, že v takýchto typoch článkov budeš len pokračovať, pretože sú nielen poučné, ale i pekné na oko 😊
    A za mňa máš obrovský obdiv za to, že vieš písať/pridávať články i počas skúškového - neviem, kde na to berieš čas, energiu, chuť a nápady, lebo ja osobne mám pocit, že som kvôli rokom v Dejinách svetovej žurnalistiky zabudla i kedy sú moje narodeniny a ako vyzerá ktorá farba, jednoducho je toho veľmi veľa a ja som po celodennom učení totálne vyžmýkaná a moja kreativita je nielenže na bode nula, ale nabrala mínusové hodnoty 😂

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že ti to pripadá "profesionálne" ja som skôr nevedela ako to mám všetko napísať do článku, aby to ľudia pochopili, tak sa mi to snáď podarilo. A vôbec ma nemusíš obdivovať, všetko som si vymyslela, pofotila a popripravovala ešte cez vianočné prázdniny, keď som bola doma, teraz by som na to taktiež nemala čas, úplne ťa chápem. Inak držím palce!

      Odstrániť
  2. Úplne súhlasím s každou jednou radou! Tretím rokom už zažívam skúškové obdobie a naučila som sa presne to že spať sa má vtedy keď sa má, oddych je veľmi veľmi dôležitý a organizácia hlavne menších celkov je najlepšia stretégia akú človek môže zvoliť ak to má byť celé efektívne :))
    Veľa zdaru, veľa šťastia a veľmi pevné nervy prajem ešte do konca!
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
  3. veľmi dobre rady, ja som síce ešte na strednej škole ale na vysokú sa určite chystám takže sa mi tento článok určite hodil ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super tipy! Ja som svoj štýl učenia našla pred dvoma rokmi. Mám rada poznámky písané na počítači, ktoré si zvýrazňujem vo worde a potom ako opakovanie si robím kartičky s najdôležitejšími bodmi.

    Flung out of space

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja som síce ešte len na strednej (ale vysoká ma čaká a neminie), ale už teraz využívam väčšinu tvojich tipov a mám veľmi podobný štýl učenia sa - až identický. :D v poslednej dobe mi to však ide akosi horšie, pretože sa mi nechce, občas sa nedokážem sústrediť, ale to má zas svoj iný dôvod. každopádne, článok sa mi vážne páčil a určite by som si rada prečítala aj iné o vysokej škole. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvělý článek, já to mám teď podobné jako ty - končím střední a vlastně nejsem vůbec zvyklá se učit, stačí mi občas poslouchat ve škole a ve škole před písemkou (když mám světlou chvilku, tak večer před) si to prostě párkrát přečtu a většinou nemám problém to napsat nejhůř na dvojku. Což je na jednu stranu sice super, ale na druhou se právě bojím toho, kdy mi tohle přestane vycházet a já budu muset začít něco dělat, psát si poznámky, dávat pozor a učit se, což jsem do téhle doby prostě neměla moc potřebu dělat :) Každopádně maturita se blíží a já si v tomhle svým lazy režimu pořád jedu a zase nechávám jako vždy všechno na poslední chvíli, ale snažím se aspoň trochu napravit a začít něco dělat :D :)
    LOVELY IMPERFECTIONS

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Plánovanie je skvelá vec a práve teraz to plne využívam. Už 7 dní som ponorená do učenia sa na najťažšiu skúšku, ktorá ma toto skúškové čaká a síce je to moje prvé skúškové, tento predmet rozhodne nechcem podceniť (Geológia). Chodenie na prednášky sa oplatí a to je pravda pravdúca, pretože robiť si svoje vlastné poznámky "po svojom" je to najlepšie, čo môže človek urobiť. Ja som napríklad ten typ človeka, ktorý sa z poznámok iných učiť nevie no.. som perfekcionistka čo sa týka písma, nadpisov, odsekov a tak (grafická deformácia haha) :) Skvelé tipy a určite píš aj ďalšie takéto články! :)
    CAROLINE

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rozvrhnout si učení tak, abych poslední den měla relax, se mi ještě nikdy nepovedlo. A asi by mi to ani nervozita nedovolila. Držela jsem se tedy poslední den alespoň toho, že se musím pořádně vyspat.. :D
    KattyLife
    Originální narozeninový dárek | Jak vyrobit piñatu

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE