ANTISTRESOVÝ SEMESTER

2017-05-23

Už ako 20-ročná osoba sediaca za svojím intrákovým stolíkom s múdrosťami v hlave sa k vám prihováram vo večerných hodinách. Ach, chýbalo mi to tvorenie dlhočíznych viet s neurčitnými tvarmi slovesnými, ktoré sem-tam strácajú svoj význam. Myslím na vás, stále, celý semester. Vždy keď pridávam nejakú fotku na instagram, vždy keď sa rozhodnem ísť urobiť nejaké tie fotky, aj keď môj šatník sa priam zmenšuje (som ten príklad typickej capsule wardrobe, neviem, či je to dobré alebo nie). Znova, ako za starých čias píšem bez plánu, bez hlbšej myšlienky, aby som sa vyrozprávala, čo všetko som za posledné tri mesiace zažila.

únik časový

Toto by mal byť priam termín. Neviem, či to je tým, že som staršia alebo jednoducho tým, že z môjho života sa stal väčší stereotyp (pravdepodobnejšie), ale mám taký dojem, že tento semester zbehol rýchlosťou svetla. Oproti jednému roku na vysokej, stredná škola sa tiahla stáročia. Asi to bolo tým, že som každý deň robila niečo iné, mala som viac voľného času, rôzne záľuby (písanie článkov, fotenie, photoshop, grafika, písanie mojich lyrických výlevov, pozeranie filmov, bicyklovanie, objavovanie). Teraz sa to zúžilo na čítanie kníh, pozeranie youtube a snáď instagram (to je taká jediná sociálna sieť, kde sa snažím byť aktívna každý deň, nejako sa držím). Vďaka tomuto časovému úniku som si uvedomila, že nebudem navždy mladá a preto by som sa mala menej stresovať a začať sa inak správať - prechod k ďalšiemu segmentu. 

stres?

Prvý semester bol pre mňa jednoznačne jedno z najstresovejších období v mojom živote. Hneď potom som si uvedomila, že to nie je až také strašné a aj napriek tomu, že som neskutočný stresman, tento semester som to zvládla bravúrne (ehm, neviem o čom rozprávam, keď ma ešte čaká skúškové, ale päť predmetov z deviatich mám za sebou, tak to snáď bude pokračovať v rovnakom duchu). Za toto sa aj pochválim, aj sa na seba usmejem, že som na tom aspoň trošku lepšie. Je jasné, že občas prišla chvíľa, kedy som začala plakať len tak z ničoho nič, dokonca mi počas vysokej vypadala asi polovica vlasov (akýžeto stres, však?) a agresivita sa začala prejavovať. No ako som už spomenula, správanie sa musí zmeniť. To, že nebudem navždy mladá je pravda, tak prečo by som si mala každý jeden deň kaziť hádkou pre blbosti, odvrkovaním, zúrivosťou a nespavosťou. Došiel na mňa taký pokoj (ha, na mňa), aspoň na chvíľu a ja som zaň vďačná.

čítam, čítaš, čítame

Za necelé tri mesiace som prečítala pomaly viac kníh ako za celý môj život (viem, trochu smutné). Ja milujem čítať, ale keď ma k tomu nikto nedonúti, moja lenivosť sa prejaví a ja budem radšej robiť niečo iné, než aby som otvorila a začala novú knihu. Tento semester ma však čakala prvá časť teórie a dejín britskej literatúry. Každý týždeň jedna kniha (no niekedy dve naraz + tri ďalšie popri tom) - dokopy 14 kníh (ešte stále tomu neverím, mám o tom napísať samostatný článok?). Každopádne, všetko som zvládla, som na seba pyšná. Čítať knihy po anglicky z devätnásteho storočia mi určite pomohli v zlepšení jazyka a teraz nemám problém prečítať hocičo. Som za to vďačná, no ďalší semester ma čaká ešte staršia literatúra, tak som zvedavá, ako to dopadne.

svetlo na konci tunela

Vždy keď skončí semester alebo nejaká iná doležitá časť roka, tak sa objaví také malé svetielko na konci tulena (to je taká moja malá dušička). Vtedy si uvedomím ako veľmi sa zanedbávam - každý jeden deň rovnaký outfit, šatník prázdny, nezdravé jedlo, žiadny pohyb, veľa sladkostí, veľa zabitého času, málo aktivít na čerstvom vzduchu, vlasy v katastrofálnom stave, blog neaktívny atď. Doľahne na mňa taký strach z vlastného života, čo robím, čo chcem robiť, čo by som mala zmeniť. Tentokrát sa cítim rovnako. Začala som konečne chodiť pravidelne cvičiť, vymýšľať články a tipy na letné výlety, jedným okom pozerám po zelenine, druhým po ovocných šťavách a som rada, že konečne budem mať čas aj na seba, pretože keď sa nachádzam v takomto hektickom období, ako keby som na seba zabudla. Rozmýšľam, ako sa odmením, keď už dokončím aj skúškové, hm.

motivácia znovu nadobudnutá

To svetlo väčšinou obsahuje aj novú motiváciu, nové nápady na články, takže sa máte na čo tešiť. Snáď som úplne nevypadla z cviku a ľudí bude ešte zaujímať, čo napíšem a nafotím, ale v najbližšej dobe ma čaká veľa zmien a ja sa ich už musím prestať báť, pretože nie vždy to značí niečo zlé. Ako vždy ďakujem za každého jedného návštevníka a čitateľa, veľmi si to vážim a teším sa na ďalšie dni strávené na blogu. 

5 komentárov:

  1. Tento semester zbehol aspoň stokrát rýchlejšie, než ten prvý. Nástup na vysokú školu so sebou niesol veľa zmien a stresu, no mala som pocit, že sa napriek všetkému nesie v takom pokojnejšom a pomalšom duchu; avšak týchto pár posledných mesiacov zbehlo... jednoducho príliš rýchlo a ja nechápem, ako je možné, že je už ďalšie skúškové.
    Polovicu skúšok mám už za sebou (a len pevne dúfam, že úspešne), teraz ma však čaká tak horšia a ťažšia časť - a ja už len chcem, aby bolo po všetkom, lebo aj mňa nesmierne mrzí, ako všetko okolo seba zanedbávam, no najmä, že si neužívam počasie, ktoré mi momentálne najviac vyhovuje, keďže nie som milovník štyridsaťstupňových horúčav.
    Som však veľmi rada, že si si našla chvíľu na tento článok - tvoje písanie mi chýbalo (hoci by som sa mala sústrediť na iné veci, a nie na kontrolovanie blogov) ♥
    Drž sa a nech spravíš skúšky na čo najlepšie známky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Drzim palce k dokonceniu semestra :), je super ze si aspon nieco precitala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani len nehovor slovo semester. Ešte ma čakajú štyri skúšky, z toho v utorok, moja prvá, je tá najťažšia z nich :( Držím palce, aby si sa prebojovala ku koncu úspešne! :D A sebe tiež, haha ❀

    ❀ Blog de la Licorne ❀

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňa tak baví čítať tieto tvoje "výlevy". A aj keď je toto starší článok, chcem ho okomentovať.
    Po takýchto príbehoch ma vysoká škola naozaj desí :D Ale úplne som sa v tomto našla aj na strednej. Tento rok u mňa stres nadobudol takú podobu, že som začala byť agresívna, zabudla myslieť aj na seba a robiť veci, ktoré ma predtým voľnom čase bavili. Ale ako mám pocit, že už ide leto, tak nejako som sa upokojila a úplne sa mi zlepšila aj nálada a začala som sa venovať aj sebe.
    Veľa šťastia ešte s ďalšími skúškami! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. S těma knížkama to mám úplně stejně! Jinak článe na to určitě udělej!

    Prolhaná Mrcha

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE