NEGATÍVNE VPLYVY NIČNEROBENIA

2017-07-26

Ozývam sa znovu po dlhšej dobe, pretože som opätovne zaneprázdnená a po niekoľkých rokoch lenivosti a ničnerobenia môžem povedať, že som za to rada a som šťastná. Vždy som bola lenivý človek, čo rád sedel doma na zadku a premárnil celý deň. Až teraz si uvedomujem ako niečo také negatívne vplýva na moje psychické zdravie a myseľ. Rozhodla som si trochu zafilozofovať a zapsychológovať, pretože dúfam, že moje novonabraté poznatky opäť niekomu pomôžu.

Počas prvého roku vysokej školy som nemala veľmi čas na oddych a neustále som sa sťažovala. Spomínala som na tie časy na strednej, kedy som sa  nemusela nič učiť, vkuse som behala po vonku a sedela za počítačom. Chýbalo mi ničnerobenie, chýbalo mi moje rodné mesto a ja som sa znova a znova strácala v príjemných spomienkach. Stres je však veľké zlo a ja s ním ešte stále bojujem, no všetko zlé je na niečo dobré. Ja som často taká hlúpa, že namiesto toho, aby som si vážila, čo teraz robím, ako ma to baví, čo mám, tak stále myslím ako to bolo lepšie v minulosti (je vyčerpávajúce žiť v minulosti a toto je ďalší aspekt, ktorého sa chcem zbaviť). 

tričko: Bershka - nohavice: C&A - topánky: CCC - kabelka: poklad

Jedného dňa však vysokoškolský ošiaľ skončil. Ja som sa mohla vrátiť domov a konečne ničnerobiť. Je to v skutočnosti to, čo som chcela? Vysoká ma veľa naučila, možno aj trochu dospieť. Hlavné však je, že ma naučila byť zaneprázdnená a mať to rada. Som aj človek, ktorý neustále premýšľa, nad všetkým, nad zlými, dobrými vecami. Mám hlavu plnú myšlienok a keď mám veľa času, nerobím nič iné než premýšľam, dostanem sa myšlienkami až tak ďaleko, že sa stratím v ďalekej strašidelnej budúcnosti, v bezpečnej minulosti, v svojom vlastnom strachu. Mať niečo robiť je tá najlepšia vec, ktorou sa človek môže ventilovať. Či to je čítanie kníh, cvičenie, brigáda, cestovanie, hocičo. Začiatkom týchto prázdnin sa mi stávalo, že som dokonca nemohla ani dočítať kapitolu knihy, pretože som začínala rozmýšľať, čo sa stane o dva mesiace, či nemárnim čas, prečo mám už 20 rokov a podobne. Veľa otázok, hlavne tých nezodpovedaných. Ničnerobenie a 12 hodinový spánok ma prestal baviť. Oddych je fajn, rada si pospím a pohrám hru, ale všetkého veľa škodí. Nastavila som sa na najviac 8 hodín spánku a meniť to už nechcem, rada skoro vstávam, mám rada rána a to som doteraz o sebe ani poriadne nevedela. Tie rána, kedy som sa vyberala z mlynskej doliny do školy mi chýbajú a to by som si pred rokom ani nepomyslela. Režím, plán a poriadok v hlave, o ktorých som už dávnejšie písala je to, čo ma robí šťastnejšou.

Prvú polovicu prázdnin som sa len trápila, nevedela som, čo so sebou. Čo mám robiť, keď nemám zrazu po desiatich mesiacoch nič v diári, absolútne nič. Áno, malé výlety a zábavky mám naplánované, ale čo zvyšok? Po chvíli ma prestalo baviť všetko a bola som neustále podráždená. Mala som hnev, že nič nerobím a zároveň som nič nechcela robiť. Nechcela som sa vracať opäť do tej lenivej fázy, z ktorej sa ťažko vychádza a tak som si konečne po roku hľadania našla brigádu, ktorú vykonávam z domu (to bolo moje hlavné kritérium, keďže v malom meste na východe si veľa nezarobíte a cez počítač tak aspoň môžete pracovať pre väčšie firmy) a zároveň má aspoň nejaký súvis s tým, čo študujem (#goals). Rozhodla som sa taktiež denne venovať španielčine, keďže sa chystám do toho Španielska, aby som tam neprišla úplne s prázdnou hlavou. A začala som aj cvičiť, neviem ako dlho mi to vydrží, vždy s tým tak trochu bojujem. Tak mám perfektný harmonogram dňa - cvičenie, práca, vzdelávanie, oddych, prechádzka. Čerstvý vzduch je taktiež jeden dôležitý element, ktorý vám pomôže si vyvetrať hlavu a zároveň vám zlepší náladu.

Toto je asi tak všetko, čo som dnes chcela internetu zdeliť. Aj keď sem nepíšem nejak úžasne často, stále som rada, že mám miesto, kam sa môžem jednoducho vypísať a byť sama sebou, ukázať, čo mám rada, poradiť a vyventilovať. Na záver by som snáď podotkla, že tento outfit bol fotený koncom mája v Bratislave (ako môžeme vidieť) a úplne som sa doň zamilovala, keďže z neho idú také 70s vibes (ja prakticky nič iné ako široké nohavice nenosím - našla som sa). Vietor je však sviňa a preto na fotkách vyzerám ako trochu sfetovaná, no ja sa vždy rada s vami podelím o moje obľúbenosti a tak som tento komplet nemohla vynechať. Inšpirujte sa, užívajte, buďte kreatívni.

Ako zatiaľ prázdnijete?

9 komentárov:

  1. Fotky jsou dokonalé jako vždy, vítr nevítr. :) A úplně tě chápu, já na vysokou sice ještě nechodím, ale něco podobného se mi stalo, když jsem přecházela ze základky na gympl. Asi je to typem školy nebo mnou (protože se neumím neučit a na všechno kašlat), ale já se teda musím učit pořádně. Takže jsem v podstatě zažila něco podobného, akorát jsem byla na gymplu. Teď půjdu do čtvrťáku, a až teprve teď můžu říct, že z toho učení nejsem moc vedle... takže mi naprosto mluvíš z duše. I kvůli tomu, že já miluji, když mám co na práci. Mám tři brigády, dvě z toho přes internet, píšu blog, chodím ven, čtu atd. A i tak mám občas pocit, že nic nedělám a mám takové divné dny, kdy mám pocit, že jsem k ničemu. Ale možná je potřebuji, abych se zase posunula dál. Možná? :)
    Young, wild and free

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja často myšlienkami zablúdim do čias, keď som bola na základnej alebo strednej a slovo "prázdniny" znamenalo vstávanie o jedenástej a celodenné sedenie za notebookom. No nechýba mi to. Milujem pocit, keď som produktívna, keď vidím plný to-do list a keď ho večer môžem vyškrtať a vidieť, čo všetko som stihla. Samozrejme, sú dni, kedy mi chýba ten oddych a pokoj, no aj na toto leto som mala možnosť byť v Prešove a nič nerobiť, no radšej som sa rozhodla ostať v Bratislave a pracovať. Nestíham síce čítať knihy, pozerať filmy alebo seriály, spisovať dlhé články alebo len tak leňošiť, ale viem, že v septembri budem len vďačná, že som nepremárnila leto a radšej ostala "rozbehnutá". Voľné prázdniny som si užila, keď som mala trinásť. Teraz je na čase využiť každú chvíľu a nepremárniť ju ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Panejo - TY SEŠ TAK KRÁSNÁ! Krásnější a krásnější ♥ Promiň, ale muselo to ven :DD! A je jedno, jestli fučí vítr, fakt.
    Je úžasné pozorovat (a hlavně tedy číst o tom), jak se vyvíjíš a procházíš různými změnami, i když si myslím, že ty osobně působíš vždy víc vyspělej (minimálně stylem, jakým píšeš) a k hledání pravdy docházíš třeba tak nějak rychleji, než tvoji vrstevníci. Ale možná se mýlím :D. Mně osobně taky hodně pomáhá, když si sestavím něajký denní plán, co je nutně potřeba ten den udělat. Poté mám vždycky pocit, že jsem zvládla několik věcí a jsem spokojená, na druhou stranu nesnáším rutinu a sama o sobě bych řekla, že jsem taky docela spontánní člověk, takže mám potřebu čas od času nějak si ten život okořenit. Sama jsem zvědavá, jak se budu chovat na vysoké, tvoje zápisky ze života zde na blogu mi tak trochu pomáhají se zorientovat a doufat, že vždycky bude dobře a že je vždycky všechno tak, jak to má být.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne počas roka tiež chýbalo ničnerobenie a leňošenie a tešila som sa na leto, keď sa vrátim domov a prežijem niekoľko takých dní. Tak sa aj stalo, až ma to už prestalo baviť a teraz sa snažím robiť aspoň troška užitočnejšie veci a byť viac produktívna, aj keď sa už začínam tešiť na september, školu a že budem znova zaneprázdnená a rozlietaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja tiež poznám tieto myšlienkové pochody a niekedy až priveľmi dlho strávim premýšľaním a vytváram si verzie realít ktoré by mohli byť lepšie tak či onak keby spravím v tedy to a to ... No a to je unavujúce a zabíja to čas. Ja som tiež na tom podobne že polovicu prázdnin mám za sebou ale až tak veľa vecí som nerobila počas toho mesiaca, Dobrá inšpirácia nastaviť si takýto harmonogram dňa, to asi potrebujem si rozdeliť poriadne čas :)
    Outfit aj mne vzbudzuje taký nádych 70 rokov - podarený !

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak veľmi mi chýbali tvoje články! <3
    Musím povedať, že aj keď chodím len na strednú, tiež toho bolo počas tohto roka dosť. Nestíhala som skoro nič. Teda aspoň som si to myslela. Stále som uvažovala nad tým, či to všetko má zmysel. Dokonca som sa myšlienkami dostala až k tomu, či som si vôbec vybrala tú správnu školu. Kvôli všakovakým súťažiam a dobrovoľným projektom, toho bolo veľa. Ale stále som mala nabitý program a akosi som si na to všetko zvykla.
    Teraz, keď už sú prázdniny, doslova sa nudím. Nevravím, že si ich neužívam a že nechodím s priateľmi von, ale som častejšie unavená pretože len sedím a rozmýšľam čo robiť, aj keď sa mi nič nechce. Je to fakt zložité a teraz som len rada, že nie som v tomto sama. Držím Ti vo všetkom palce a ďakujem, že si mi znova niečo pripomenula <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zase skvělý outfit. ♥ Určitě je třeba najít nějakou rovnováhu mezi prací a nicneděláním. Já mám neustále pocit, že nestíhám, že toho je tolik, co chci vyrobit, předělat, napsat, dokončit..., prostě to ale nejde, i kdybych se ani na vteřinu nezastavila. Ztrácím se často v budoucnosti a ve snech, ty jsou pro mě kupodivu takovou ,,jistotou'', i když vymyšlenou. Takže naprosto chápu to s tou minulostí, vzpomínáním a ztrácením se. Nemůžeme mít kontrolu nad vším. Bohužel. :( Tak ať ti všechny tvé plány vycházejí aspoň v rámci možností. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Znie to tak, že sa máš ozaj dobre!
    Ja som na začiatku leta bola podobne frustrovaná, hrozne som sa nudila a cítila, že by som mala začať byť troška produktívna. Teraz som sa vrátila z dovolenky a konečne sa cítim šťastná! Tiež som sa snažila nájsť si brigádu, ale už som sa zmierila s tým, že si niečo nájdem po maturite, lebo budúci školský rok ma čaká fúra povinností ešte. To je super, že môžeš pracovať z domu :)
    Boj so stresom je tough, ale to snáď zvládneme!
    A teším sa, že si sem opäť niečo napísala ♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ešte som zabudla - kabelka je úplne skvelá! Outfit by som si na sebe nevedela predstaviť, nemám rada zvonové nohavice, ale vyzeráš supersky! :)

      Odstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE