INTROVERT NA ERASME

2017-10-01

Mesiac bez článku, tri týždne v Španielsku. Už som zažila dva týždne školy, jeden dvojdňový výlet (o ktorom možno napíšem, ak bude záujem), jednu diskotéku, mnohé prebdené noci, moje oficiálne prvé anime (ehm, Pokémona nepočítam), konverzácie s ľuďmi z rôznych krajín, španielske obedy a zmätené myšlienky. V skutočnosti sa snažím presviedčať, že toto je to najlepšie rozhodnutie, ktoré som kedy urobila. Mnohí hovoria o tom, aký je Erasmus skvelý a čo všetko tam zažiješ a postujú fotky a ako veľa sa naučili, ale myslím, že to je v niektorých prípadoch zbytočné zveličovanie (alebo existujú ľudia, ktorí si dokážu užiť príležitosti narozdiel odo mňa?). Možno som pesimista, možno realista, ale aj keď som rada, že tu som, mám občas celkom skeptické myšlienky. Ako napríklad prečo som sa sem rozhodla ísť, keď som introvert a mám návyky ako stará babka?

Objavuje sa kopu vecí, s ktorými sa jednoducho nestotožňujem a je občas ťažké sa s tým vyrovnať. Snažím si zvyknúť, robiť to, čo ostatní, ale po každej takejto snahe si poviem, že to jednoducho nie som ja. Ja nerada chodím vonku až o jedenástej v noci kúpiť alkohol a o jednej ráno ísť na diskotéku. Áno, je to skvelé raz za mesiac sa poriadne vytancovať (alkohol totiž nepijem, čo je tiež zjavne len môj problém na tomto pobyte), ale zažívať to trikrát do týždňa? Ja si jednoducho nezvyknem a tak pozvánky na takéto párty len odmietam. Potom je mi však ľúto, že všetci tam chodia a socializujú sa. Moja predstava o socializovaní je však iná. Ja by som rada išla vonku poobede, najneskôr o ôsmej večer, len sa prejsť po meste, sadnúť na niečo malé a rozprávať sa o živote. To však zažijem raz za týždeň, keďže školu mám väčšinou večer (čítaj do siedmej, ôsmej, deviatej) a potom som vážne unavená alebo sa jednoducho každý chystá na večernú diskotéku a ja sa sama túlam po starom meste bez koverzácie, bez zlepšovania španielčiny. Na každého volám oláá a usmievam sa.

Už keď som len ten introvert, aj keď sa vyberiem vonku, veľa toho nenahovorím. Pripadám si ako človek z inej planéty, každý sa pýta rôzne a aj osobné otázky, no mne to príde čudné. Nerada sa pýtam veľa otázok, pretože si myslím, že je to neslušné alebo toho človeka jednoducho otravujem. Nadviazanie konverzácie je pre mňa niečo trápne a občas aj bolestivé, najmä s ľuďmi, s ktorými sa nepoznám (s mojimi kamarátmi neviem zavrieť ústa). Mne ako osobe chýba tá extrovertná vášnivá nátura, ktorú majú Španieli a Taliani (až polovica študentov z Erasmu, ktorí tu sú).

Posledné dni som ochorela a tak mám takú malú výhovorku nikam neísť, je to však správne? Schovávať sa v izbe, keď mám takú skvelú možnosť byť v zahraničí a spoznávať kultúru, ktorá mi je však tak veľmi vzdialená - ich diskotéky, siesty, neskoré vstávanie, neskorá škola - všetko je tak cudzie. Ja sa ťažko pispôsobujem zmenám, ale myslím si, že tento pobyt nie je tak ani o jazyku, o socializovaní ako o naučení sa žiť sama v cudzej krajine - na 100% spoľahnúť len na seba.

Som tu len tri týždne a tieto moje dumky sú ako vidíte celkom negativistické, čo je celkom zjavné, keďže mi chýba môj "starý život", moja škola, moja rodina, moji blízki, moje zvyky, moje známe reštaurácie a jedlá, môj sociálne nesociálny život na Slovensku. Čakajú ma ešte necelé tri mesiace do príchodu domov na prázdniny a ja dúfam, že sa čosi zmení, zlomí a ja nájdem svoj spôsob života v tejto cudzej krajine, že sa dokážem adaptovať a že dosiahnem svoj cieľ.

#outfitovéokienko
Toto je momentálne od môjho príchodu môj go-to outfit. Je začiatok októbra, ale stále tu je poobede 29 stupňov. Ja však vonku vychádzam skôr ráno (kedy tu je 9 stupňov - inak pod ránom chápte 9-10 hodín, keďže slnko tu vychádza o ôsmej) alebo večer (kedy tu je približne 20 a menej), takže myslím, že tieto kusy oblečenia mi pomôžu v oboch situáciách, samozrejme iné modifikácie prijímam. Včeličková taška so mnou chodí do školy, keďže je to jediná taška, ktorú tu mám a zmestí sa mi tam môj zošit.

Napíšte mi prosím ako sa máte vy, aká je škola, aký je život na Slovensku. Ak budete chcieť, najbližší článok (ktorý bude neviem kedy) napíšem o tom ako tu zvládam školu a čo bežne musím stíhať robiť cez týždeň atď. Jednoducho či je pre mňa Erasmus oddych alebo viac práce. Taktiež nejakým zázrakom stále píšem do bullet journal a tak možno pribudnú články aj odtiaľ. Najviac sa mi tu páčia víkendové výlety, z ktorých mám aj fotografie, tak aj toto je možnosť na ďalšiu publikáciu. Jednoducho opäť veľa plánov, málo nálady a času.

5 komentárov:

  1. O Erasme som počula už počula, no nikdy nie nejako bližšie, takže sa na články od teba teším. V tvojom opise introverta som sa našla - tiež nerada chodím von večer a zábava mi stačí raz do mesiaca. Každý mi hovorí, že sa to zmení, no ja o tom silne pochybujem. I keď si myslím, že v cudzom meste by som to brala presne opačne - snažila by som sa mesto spoznať a zabávať sa, lebo by bolo otázne, či by som sa tam ešte vrátila. Inak na Slovensku si myslím, že je všetko po starom, haha. A tak btw, tá taška je skvelá!

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och, konečne niekto, kto je na tom rovnako ako ja :D
    Moji terajší spolužiaci neustále organizujú nejaké párty, chodia po diskotékach a počas ranných prednášok potom zaspávajú; a hoci sa pozvania na tieto nočné dobrodružstvá hrnú i mne, buď ich s úsmevom odmietnem, na niečo sa vyhovorím alebo len poviem "možno" v nádeji, že si budú myslieť, že to aj reálne zvažujem. Pravda však je, že - ako si spomínala - niekedy je super stráviť noc vonku, zabudnúť na každodenný stereotyp a live like there's no tommorow, no nie je to niečo, čo by ma vyslovene lákalo. Dlho som premýšľala nad tým, prečo je pre mňa zrazu také ťažké socializovať sa a tráviť čas s (novými) spolužiakmi, keďže na strednej som s nimi vedela zabiť aj niekoľko hodín, chodili sme na výlety a boli spolu aj cez prázdniny; no "problém" je práve v tom, že zatiaľ čo na strednej sme spolu trávili čas prevažne rovno po škole, a ja som potom šla domov, mala čas si spraviť domáce úlohy, večer sa začítať do knihy a poriadne sa vyspať, teraz má každý poobedňajšie aktivity, a tak ak chcú moji spolužiaci tráviť čas spol, môžu jedine po desiatej večer. A to už jednoducho nie je pre mňa.

    Je Erasmus len pre extrovertov? Určite nie. Či už sa vrátiš so stovkou nových kamarátov alebo nie, stále ťa to obohatí o nové skúsenosti. Ber to tak, že spoznáš Španielsko (a to nie len na úrovni takéto "turistického" spoznávania aka štyri najznámejšie pamiatky, ale máš čas na všetky uličky, kaviarničky, historické budovy či staré kníhkupectvá, jednoducho možnosti a možnosti), naučíš sa byť maximálne nezávislá a tak sa zdokonalíš v jazyku, že ti iní budú môcť len závidieť :D
    A o výlete či tvojom živote v Španielsku určite napíš! ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page // GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jee, tak ráda si vždycky přečtu tvoje články. Vážně obdivuji tvoje odhodlání vydat se na Erasmus! Naprosto chápu tvoje pocity, taky si vždycky připadám jako z úplně jiné galaxie a přesně kvůli tomu až příliš extrovetrtnímu a sociálnímu studentskému životu bych se Erasmu bála, i když o něm stále přemýšlím. Rozhodně napiš o všem, pokud bude čas! A věřím, že to zvládneš a že si už brzy zavedeš nějakou svoji španělskou rutinu, která ti bude vyhovovat. Možná se i ostatní uklidní, anebo se najdou nějací podobní jedinci z jiných planet. :3 Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja ti neviem, ja som hodne velky introvert a prezila som dva erazmy, vobec ma neba nejake party, za cely rok by som spocitala na prstoch jednej ruky ze kde som bola na takych akciach, nestotoznujem sa s tym a ako hovoris, tiez radsej chodim von cez den a na erasme su aj ludia ako ty, len sa tahsie hladaju, no ked sa odhodlas a voci niekomu takemu mozno urobis prvy krok v osloveni aj ty, kludne sa moze stat ze miesto party varis s novou kamoskou z inej krajiny vecer brokovicovu polievku o polnoci :D erasmus nie je len pre extrovertov, na oboch erasmoch som nasla ludi ktori sa so mnou citili awkward na party tak sme boli awkward spolu, alebo ktori somnou piekli kolace a kavickovali so zapisnikmi na kolene :) ale uplne chapem co myslis tym, ked su okolo teba len taki ludia co sa vyzivaju v party clovek zacne mat pocit ze vsetci su taki a ze daco je nedobre s nim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti rozumiem, netvrdím a ani si nemyslím, že Erasmus je len pre extrovertov, len som chcela podotknúť, že oni to možno majú ľahšie, zvládať život v novej krajine alebo sa aspoň dokáu rýchlejšie adaptovať. Jednoducho to bolo po dvoch-troch týždňoch príchodu do Španielska a ja som len chcela vyjadriť ako sa vtedy práve cítim. Samozrejme, na všetko sa dá zvyknúť a nájsť kamarátov tiež, v tom máš pravdu, ja som jednoducho ešte nebola pripravená na takéto dobrodružstvo mimo domova, kamarátov a rodiny, pretože to bolo prvýkrát. Myslím si však, že tento Erasmus pre mňa nie je párty dobrodružstvo, skôr porozumenie samej seba a zlepšovanie sa v jazyku a myslím, že asi o to mi celkovo išlo viac :)

      Odstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE