OTÁZKOVÝ DENNÍK

2017-12-16

Moje najpamätnejšie roky sa skrývajú v denníkoh, diároch, ale aj na viacerých blogoch, kde som zvykla a ešte aj zvyknem písať svoje notoricky známe výlevy. Vždy je zaujímavé pozrieť sa späť, prečítať si jeden list papiera, ktorý som zapísala pred piatimi rokmi a popremýšľať, ako som sa vtedy cítila, prečo som sa tak vtedy cítila a aká som vlastne bola. Spomienky sú niečo iné, myslím si, že tie si občas prispôsobujeme, aby sme sa necítili tak zle alebo si jednoducho chceme pamätať len tie dobré veci. Ja sa občas čudujem ako som pesimisticky dokázala rozprávať o sebe, ako som sa neskutočne podceňovala, pretože som si ani nemyslela, že niekto vo mňa verí. Teraz, keď mám takéto reči, vždy sa zastavím a poviem si, že to nie je to, čo chcem od seba počuť. Či už vravím o prítomnosti alebo minulosti. Občas nám prečítanie starých myšlienok pomôže zamyslieť sa nad prítomnosťou. Som takáto aj dnes? Stále si o sebe myslím takéto veci? 

Občas mi však príde denník celkom nudný - najmä ten typický denník, čo poznáme z filmov a kníh - zapísať si všetko, čo som cez deň robila alebo čo mi jednoducho napadne. Nájdem tak kopu stránok plných dátumov a ranných hodín, kedy som vstávala, filmov, čo som videla, udalostí, ktoré sa počas roka stali a podobne. Aj keď je to zaujímavé čítať, v minulosti mi to skôr slúžilo ako také vyrozprávanie sa, pretože som všetky tieto informácie ani nemala komu povedať. Teraz mi to jednoducho príde zbytočné, keď každý jeden deň niekoľkým osobám oznamujem, čo som celý deň robila, čo som mala na obed a kde som bola počas dňa. Zapisovať si to pre mňa stratilo význam, ale niekoľko informácii dokážem vyhrabať aj z instagramových stories či fotiek, pretože všetky si ukladám a je pravda, že sa občas na ne aj zapozerám a zaspomínam si.

Niektorí ľudia si zapisujú svoje pocity a myšlienky, jednoducho hocičo, čo im napadne. Tento spôsob sa mi páči a aj to som zvykla robiť, ale trochu to pre mňa taktiež stratilo význam, Keby som si vždy mala zapisovať všetko, čo ma trápi, čoho sa bojím, na čo myslím a tak ďalej, písala by som dookola to isté, moja hlava by skončila pri tom istom závere, pri tých istých obavách, ale aj radostiach, vždy by som jednoducho riešila jednu vec dookola a takto by som sa nedokázala nikam pohnúť.

Pred začiatkom môjho pobytu v zahraničí som však našla nový spôsob, ako môžem zanechávať nejaké myšlienky. Denník, kde si občas zapíšem, na čo myslím, ako sa cítim, čo robím, ale všetko s jednou témou. Kto ma pozná ešte zo starého blogu, tam som robila takú challenge, kde som odpovedala na otázky a moja odpoveď bola jeden článok. Vždy som to nejak rozvinula a dostala sa k naozaj zaujímavým myšlienkam, ktoré by mi najprv ani nenapadli, no vždy sa v tom článku odzrkadľovali aj moje momentálne pocity a ja by som určite po prečítaní dokázala povedať, v akom rozpoložení som práve bola. Preto, keď som v auguste narazila na jednu aplikáciu, ktorá používateľom dáva každý jeden deň otázku, na ktorú majú odpovedať, ten nápad mi prišiel úžasný. Je pravda, že si to nepíšem každý deň. Môže to by aj raz do týždňa, je to úplne jedno, je to však zaujímavý koncept, ak sa cítim, že toho je na mňa príliš veľa a chcem trochu pozastaviť čas. Tuším, že tento diár ma bude sprevádzať niekoľko mesiacov, ja si však myslím, že si aspoň v jednej knižke budem môcť prečítať viacero nápadov a myšlienok od viacero verzií mňa.


o denníku

Môj otázkový denník som zohnala z Tigra (som trochu závislá na zápisnikoch z tohto obchodu). Rozhodla som sa tam písať ručne a ešte atramentovým perom, trošku som si to sťažila, keďže týmto perom sa nepíše tak ľahko ako obyčajnou prepisovačkou a ešte k tomu každý jeden deň píšem ručne čosi v škole, a z toho dôvodu sa neviem donútiť do tohto denníka písať denne. Je pravda, že sa oveľa lepšie vyjadrujem a oveľa viac toho zo seba zostanem z klávesnice, preto ma asi nikdy neprestane baviť blog a písanie článkov vo všeobecnosti. Páči sa mi však ten efekt atramentu na nažltlom papieri s úzkymi riadkami (ach). Musím však začať byť trpezlivejšia, spomaliť myšlienky a hlavu, aby môj rukopis vyzeral lepšie a trochu som sa posnažila, pretože tu nejde podľa mňa len o akúsi terapiu vypísania problémov či radostí, ale aj o cvik trpezlivosti a zmysel pre estetickosť.

otázky

Na záver som si pre vás pripravila pár stránok, zdrojov či aplikácii odkiaľ si môžete otázky vybrať, ak to chcete vyskúšať aj vy, ale nechce sa vám otázky vymyšláť. Myslím, že je to zaujímavejšie dostať vopred neodhalenú otázku ako také prekvapenie a nesnažiť sa jej vyhnúť, na druhej strane je pravda, že ak máte pocit, že chcete o niečom konkrétnom napísať, neexistujú žiadne obmedzenia. 
  • Question Diary: ako prvý zdroj je aplikácia, odkiaľ som dostala ten nápad založiť si takýto denník. Už som ju spomínala vyššie, každý deň vám dá otázku, na ktorú odpoviete. Zaujímavé je však aj to, že ak si budete tento denník písať celý rok, po roku sa otázky znova opakujú, aby ste sa po roku mohli pozrieť naspäť a vidieť, či sa vaša odpoveď nejako zmenila, trochu nad tých porozmýšľať, čo to o vás vraví, pretože každý sa mení a zmena nie je vždy zlá.
  • 300 Good Questions to Ask: ak však máte záujem o včeobecnejšie a kratšie otázky, na ktoré by ste radi zodpovedali, ja som našla takúto stránku plno mnohých otázok a otázkových hier, keď som sa pripravovala na svoju ústnu skúšku z jedného anglického predmetu. Na stránke je ich naozaj dosť a na niektoré ani sama odpoveď nedokážem vymyslieť, takže to môže byť celkom aj zábava a dobrá voľba, ak nemáte veľa času na písanie, ale stále chcete prispieť s niečím krátkym do svojho denníka. 
  • 365 Question Challenge: na tumblr je taktiež kopu tagov plných otázok a jeden z ních vám dá otázku každý jeden deň. Niektoré otázky sú však zamerané konkrétne na tumblr alebo fotografie, je však na vás, aký zoznam si vytvoríte vy, toto môže slúžiť len ako inšpirácia.

Páči sa vám takýto nápad? Skúšali ste niekedy niečo také? Čo si o tom myslíte? Máte denník?

7 komentárov:

  1. To je zajímavé, nikdy jsem o takových aplikacích ani psacích metodách neslyšela, avšak můžou být velmi užitečné, například i při psaní článků. Já mám klasický deník, který ale už moc nepoužívám, travel diary a gratitude journal, ten tedy používám velmi často. Je super se podívat zpátky na seznam věcí, které tě dělají šťastnou. :)

    AESTHETICxKAT

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle bych si taky měla udělat, klasický deník mám, ale v poslední době do něj nepíšu, jelikož je toho tolik, že bych se upsala. Navíc, jak píšeš, bych se určitě opakovala a dělala si starosti s těmi stejnými věcmi, na druhou stranu o tom je asi život, všechno se jaksi děje pořád dokola a aspoň si pak můžu pročíst, jak jsem se vyvíjela postavená v podstatě před stejnou situaci. Ale takovéhle zapisování formou otázek by asi šlo jendodušej, to je fakt.
    Mimochodem, miluju slovenský výraz pro inkoustové pero, atrament zní jako nějaká vzácná věc :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prvýkrát počujem (vlastne čítam) o otázkových denníkoch a musím sa priznať, že je to veľmi milé zistenie a taktiež aj skvelý nápad. Ja vlastním len klasické denníky, do ktorých si svedomito zapisujem každý jeden prežitý deň a čudujem sa, že sa takto držím už niekoľko rokov :D Ale tentoraz vyskúšam zodpovedať na zopár otázok. <3
    WITHGREYWOLF

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O otázkovom denníku som ešte vôbec nepočula/nečítala a tento nápad sa mi páči. Je užitočné si zapísať myšlienky. V budúcnosti sa môžem ohliadnuť späť a prečítať si, ako som sa vtedy cítila. Často si kladiem filozofické otázky, nad ktorými sa človek musí zamyslieť. Myslím si, že filozofia bude to, čo budem na výške študovať. Denník som si raz zaviedla, no prestalo ma to baviť. Písať o tom, čo som celý deň robila sa mi nechcelo a navyše je to také.. nezáživné. Na začiatku školského roka som si však zaviedla Bullet Journal a je to skvelý pomocník čo sa týka organizácie.

    Wear the Confidence

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Chvíľu som mala v mobile Question Diary - a je to skutočne super koncept, no mňa začalo mrzieť, že som to nepísala každý deň, čo je trochu blbosť, no zmazala som to :D Ale asi si to stiahnem späť a od prvého januára skúsim začať znova a aj sa toho reálne držať :D
    Denník som si písala ešte na základnej asi päť rokov, no po čase ma to trochu omrzelo - respektíve som stratila dôvod písať si každý deň každú somarinu, čo som robila a akú písomku sme v škole písali :D Ale vždy si ich rada spätne prečítam ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jee, já právě pořád přemýšlím nad tím, jestli si mám takový deník pořídit. Určitě by mě donutil ke kreativnějšímu psaní. Mám jeden pětiletý, kam mám shrnout každý svůj den, ale často to samozřejmě píšu i klidně s měsíčním odstupem a podle toho to i vypadá. Víc mi sedí můj diář se strohými účelovými poznámkami. Na ten nedám dopustit a ráda si pak sednu k těm diářům a srovnávám jednotlivé dny. Ten pocit, že mám zaznamenané všechny svoje denní ,,úkoly" tuším už od roku 2009, je k nezaplacení. ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No konečne som si našla čas na tvoj blog, neviem ako to teda vyznie, ale mám asi 3 neprečítané články od teba a viem, že všetky majú nejakú hlbokú myšlienku, tak som si potrebovala najprv v hlave všetko upratať, aby som ich mohla spracovať.:D

    Ja som na denníky nikdy nebola, pretože som v nich nevidela absolútne žiadnu pointu, mala som síce pokusy o ich písanie, ale nebavilo ma zaznamenávať, že dnes som bola s mamkou na nákupoch alebo, že som dostala 5ku z matiky. Občas však robím to, že keď som naozaj veľmi smutná, až ma bolí srdce a zvyčajne to súvisí s nejakou osobou, tak sa vypíšem, čo všetko by som mu povedala, a čo všetko ma trápi a to mi veľmi pomáha, no i tak je to minimálne. O question diary som ešte nikdy nepočula, ale veľmi sa mi tento nápad páči. Občas sa zamyslieť, nad vecami, nad ktorými bežne neuvažuješ a to ti možno pomôže zodpovedať na iné otázky alebo otvorí oči v istých smeroch. Určite si túto aplikáciu stiahnem a od nového roka sa posnažím si aj ja viesť takýto diár, len si musím aj nejaký pekný kúpiť na motiváciu, ehm:D Tiež to vidím ako skvelý spôsob, kde by som mohla nájsť inšpiráciu na články, že keď bude nejaká dobrá otázka a budem mať k nej dosť myšlienok, tak ju rovno vypíšem na blog.:) Ďakujem, prechádzam na ďalší tvoj článok:D

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE