AKO ŠETRIŤ NA OBLEČENÍ

2018-06-11


V minulých dňoch som spomínala, že som sa začala zamýšľať nad fast fashion. Úplne sa mi myšlienka nákupných centier zhnusila a zvyčajne tam vkročím pozrieť sa len na knihy či sa najesť. Zistila som však, že som v skutočnosti nikdy nebola až taký obrovský milovník fast fashion. Iste sami viete, že v šatníku veľa vecí nemám, značná časť môjho šatníka pochádza zo secondhandov či mamkinej skrine, zbožňujem minimalizmus a priam nenávidím mať veľa vecí. Ak si niečo kupujem, tak je to preto, že to naozaj potrebujem, pretože mi to jednoducho chýba alebo sa mi predošlý kus odevu významne poškodil.  Občas mi ruka ušla v istých prípadoch, ale 90% môjho nakupovania sa celkovo týka myšlienky potrebujem - kúpim/zoženiem. Myslela som si, že toto je celkom normálna reakcia, a že aspoň takto môžeme šetriť na tom, čo si obliekame. Prekvapili ma však zistenia, že to tak vždy nie je (áno, musím byť dosť naivná, ja viem). 

Prednedávnom som sledovala príbehy od natallipy na jej instagrame. Zaujal ma najmä prvý, kde rozprávala o konzume. Tvrdila, že každý nakupuje úplne z rozkoše, že keby sme nakupovali všetci len to, čo potrebujeme, bolo by to oveľa lepšie. Má pravdu, naozaj. Hovorila tam množstvo iných faktov, no najviac ma zarazilo to, že len veľmi málo ľudí si kupuje len to, čo naozaj potrebujú. Nevravím, že ja som v tom ohľade vždy bola dokonalá (ako som spomínala), ale túto náturu šetriť mám v sebe vštepenú už od detstva, keďže som už ako malé dieťa nechcela zaťažovať svojich rodičov finančne. A som neskutočne rada, že som bola takto vychovaná. Preto chcem touto myšlienkou inšpirovať aj iných ľudí, aby si kupovali to, čo potrebujú, aby nemali doma zbytočne desiatky párov botasiek, a vždy bažili po novom dizajne. Áno, všetko je jednoduché a krásne, keď na to človek má financie, ale je to len vážne o tom? Ak už však niektorí z vás majú potrebu si niečo pekné na seba zohnať, tak apelujem na recyklovanie, na secondhandy, na šatníky príbuzných, ktorí už niektoré kúsky nenosia alebo na vylepšenie vlastného šatníka formou DIY a podobne. A samozrejme vždy existujú férovejšie značky. Je sa z čoho inšpirovať. Taktiež odporúčam hlúpo nesledovať trendy, zháňať si nadčasové kúsky, ktoré vydržia vo vašom šatníku roky. Aj tak sa móda opakuje a slamený košík či široké nohavice, ktoré nosievala moja mamka sú opäť v kurze.

Viem, že mnohí z vás sú už oboznámení s takýmito informáciami, či ich sami verejne propagujú. Myslela som si však, že o tom už vedia všetci, no dennodenne si uvedomujem a všímam, že to ľuďom treba pripomínať, že im treba radiť, inšpirovať ich.

Ak ste z Bratislavy a poznáte nejaké dobré secondhandy, napíšte pokojne do komentárov.

6 komentárov:

  1. Má nejmilejší Dianko, jsem moc ráda, že toto téma šíříš do světa. Témata jako fast fashion, znečištění oceánů a celková recyklace jsou v poslední době dost populární a podle mě je to moc dobře. Přijde mi, že lidé přestávají vnímat přírodu a omezují se pouze na betonové džungle a konzumní způsob života. Žádná změna nejde udělat ze dne na den... Musím se přiznat, že občas nějaký ten kousek z H&M nebo jiných řetězců ulovím, to nezapřu. Abych ale vyrovnala hladinu, vždy nějaké oblečení vytřídím a prodám na portálu Vinted, který má i svou aplikaci a dají se tam ulovit super kousky za krásné ceny.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja bohužiaľ patrím do tej druhej skupiny jedincov. Minimalista som v podstate vo všetkom, v kozmetike, v jedle, v ja ani neviem čo tak ľudia vo veľkom vlastne kupujú, ale oblečenie je moja obrovská slabina a zároveň veľká láska. Ja som taký umelec v tomto. Niekto sa vyjadruje cez svoje obrazy, iný cez poéziu, prózu, niekto cez spev, tanec a mojim umením je pre mňa moja skriňa. Keď sa práve pozerám na veci, ktoré mi visia na vešiakoch, tak vidím kvety, kocky, farby, vyšívance, motýle, anjelov, prúžky, pričom to vo mne vyvoláva neskutočný pokoj a lásku. A viem, že to je zle, viem, že najmä oblečenie spôsobuje obrovskú záťaž pre našu planétu, pre našu prírodu a ja sa ozaj snažím, pravidelne vytrieďujem, zatínam päste, racionalizujem, že mi to ozaj netreba, no občas je to ťažšie, než by som chcela, občas prosto potrebujem ďalší kus látky, aby som sa mohla vyjadriť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uplne s tebou suhlasim! Sama mam malo oblecenia, pred nedavnom som radikalne vytriedila satnik a odvtedy sa citim ovela volnejsia :D nerada nakupujem nove oblecenie za prve, ze na to nechcem minat peniaze a za druhe, ze ma obchody strasne vycerpavaju. Chcela by som ale tiez skusit secondhandy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Problematiku fast-fashion si pomaly už uvedomujem aj ja. A celkovo, že netreba mať nejako extra preplnené skrine, stačí mať niekoľko univerzálnych a základných kúskov, a potom možno pár pre radosť. Ale všetko s mierou. :)
    V budúcnosti chcem určite vytriediť šatník, investovať do nadčasových kvalitnejších kúskov a "vymetať" second-handy :)

    netrhajte (k)vety

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi pekný príspevok! Myslím si, že by sme sa všetci mali pozastaviť nad touto témou a ako spomínaš, uvedomiť si čo potrebujeme a čo je “zbytočne”. Ja mám v tejto oblasti veľmi problém a to hlavne čo sa týka skincare. Nemám problém investovať do drahšej kozmetiky a som veľký zberač masiek. Na jednu stranu si mylsím že je to lepšie ako napríklad oblečenie pretože dúfam že vďaka týmto procedúram ma vrásky budú obchádzať. Hah. Čo sa týka módy aj tam mám jemný nakupovací problém, ale keďže nakupujem hlavne v secondhandoch veľa neminiem a je to ekologickejšie. Ale priznám sa nepáči sa mi tento konzumný spôsob života.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ak mám byť úprimná, neustále si opakujem, že mám všetkého dosť. Mám to čo naozaj potrebujem, no niekedy je toho až príliš. Tiež som bola vychovaná tak, aby som finančne nikoho nezaťažovala a to hlavne mojich skvelých rodičov. Nepáčila sa mi predstava, že by som mala mať niečo, čo vlastne ani nepotrebujem. Pravda je teraz taká, že okolie si doslova pýta pozornosť po nových kúskoch. Reklamy na nás tlačia z každej strany a nútia nás kupovať si tovar, ktorý nepotrebujeme.
    Mojou slabinou sú však sekáče. Ušetrím tým kopec peňazí, to je pravda. No moja skriňa doslova praská a to skoro všetko tvoria sekáčové úlovky. Nemôžem sa tejto slabosti zbaviť a keď prechádzam okolo secondhandu neodolám a hneď z neho vychádzam s niečím novým. A aj nad tým by sa potrebovalo poriadne zamyslieť.
    MOISSANIT

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE