VPLYV SOCIÁLNYCH SIETÍ

2018-06-23

Možno nie je také úžasné, že žijem v dobe, v akej žijem, kde sa každý chváli, kde každý zverejňuje fotky svojho ideálneho, dobrodružného, skvelého života. A aj keď viem, že to sú len fotky, len videá a v skutočnosti to môže vyzerať úplne inak, občas ma zamrzí, že som sa nechytila tej či onej príležitosti. Mám 21 rokov a mám dojem, že som toho mohla dosiahnuť aj viac, ale mám dojem, že každým rokom sa tento pocit bude zhoršovať. Niektoré veci na sociálnych sieťach sa ma dotýkajú a niektoré nie. Napríklad keď vidím dievčatá, ktoré majú skvelé postavy, nemám žiadne zvláštne pocity, pretože sa mám rada. Viem, ako vyzerám a páči sa mi to, pre mňa je každý človek krásny svojim spôsobom, pretože krása je relatívna vec. Keď vidím nejakých ľudí s drahými autami v Gucci svetri, tiež to so mnou nepohne, pretože ma takéto veci netrápia, môj život je zameraný na niečo úplne iné. No keď vidím ľudí na sociálnych sieťach, ktorí sa rozchádzajú, ktorí ľudí opúšťajú, ktorí niečo dosiahli, lebo sa vybrali za svojim snom, aj napriek tomu, že museli obetovať veľa - s tým sa už viem stotožniť, pretože sa ma to momentálne týka, týka sa to môjho veku a pozícii v akej som. Študujem, ale čoskoro budem pracovať, a ako viem, aké to bude? Moji rodičia v malom meste mi dali iný príklad, ako vidím na sociálnych sieťach a to ma občas trochu mätie. Každý sme vyrastali inak, každý máme iné základy a mňa občas zaujíma, aké by to bolo žiť ten ich život. Ten americký sen, ten pracovný ošiaľ v Japonsku, ten voľnomyšlienkarský život v Austrálii. Máme neskutočne veľa príležitostí cestovať a môžeme vidieť celý svet bez toho, aby sme sa postavili zo stoličky, no nestráca to tým trochu čaro? Nedáva nám to do hlavy len myšlienky, ach tam chcem ísť, to chcem vidieť, tam chcem žiť, za takého sa chcem vydať, o takom snívam a akosi zrazu zabúdame, čo všetko máme, a čo všetko je skutočné. Začneme byť opantaní snami, ilúziami, ktoré sa, áno, dajú splniť, ale je to naozaj to, čo chceme? Je to naozaj sen, ktorí sa k nám hodí? Nie je to len výmysel na základe toho, čo vidíme? Potom ľutujeme veci, ktoré sme nespravili alebo snívame o živote, ktorí nemáme. Ale prečo? Lebo nám niekto ukázal, že to, čo majú oni je lepšie? Ako to vieme? Občas sa aj ja vidím v nejakom extrovertnom živote, kde sa zabávam so všetkými a užívam si život plnými dúškami a podobne, vidím to všetko na internete a chcem to, no hneď čo sa mi naskytne príležitosť niečo také urobiť a ja to vyskúšam, začnem premýšľam, prečo sa mi to vlastne páči, keď to nie som ja, keď som si to vôbec neužila a najradšej by som utiekla, keď to pre mňa bolo plné stresu a neradosti. Áno, treba posúvam hranice našej komfortnej zóny, ako sa zvykne hovoriť, ale myslím si, že skúšať nové veci, a na druhej strane túžiť po niečom, čo možno ani v skutočnosti nechceme, len to je pekne odprezentované na internete je celkom odlišné. No zvláštny sme my, ľudia.

4 komentáre:

  1. Úplne ťa chápem. Samej mi príde, že niekedy len slepo následujem to, čo majú ostatní. Že to ani ja skutočne nechcem, len nechcem "zaostávať" za ostatnými. Nechcem byť tá, ktorá nemá/nedosiahla v živote to, čo ostatní. Našťastie mám rodičov, s ktorými sa o všetkom rozprávam a tak nejak ma z týchto "zlých" snov dostanú a ja som späť v realite. Každopádne opäť krásny článok - takéto milujem :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, sme zvláštni. Hrnieme sa do vecí, čo ani nechceme robiť, ale predsa ich robíme len aby si nás tí druhí všimli a videli, že aj my máme skvelý život. Načo je to dobré? Rovnako ako aj ty tak aj ja ešte len hľadám odpoveď na túto otázku. A rovnako ako každý človek na tejto planéte, aj ja chcem byť tá, ktorá má skvelý život. Sledujem veci, ktoré ma kedysi vôbec nezaujímali a premýšľam či naozaj žijem život, ktorý chcem...
    Prehovorila si mi do mojich najvzdialenejších a predsa len známych myšlienok. Úžasný článok <3
    WOLF CHILD

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Si veľmi zaujímavá bytosť. Ľúbim čítať tvoje články pretože síce sa tykajú známych tém sú vždy iné. Rozumiem ti a chápem ťa. Mám to podobne. Na jednu stranu som rada za dobu v ktorej zijem. Máme toľko možnosti, príležitosti ale na druhu stranu je tu viac a viac nástrah. Toto je veľmi kontroverzná téma a niekedy už ani neveim čo si o tom myslím.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE


    OdpovedaťOdstrániť
  4. Každý deň kontrolujem Instagram. Niekedy len preklikám stories a osrdiečkujem fotky, ktoré za posledných pár hodín pridali moji kamaráti alebo známe osobnosti, ktoré sledujem, a som viac než len rada, že pomocou tejto sociálnej siete môžem vidieť, čo robia moji blízki.
    No až príliš často sa v tomto dokonalom filtrovom svete strácam. Kliknem na jeden profil, odtiaľ sa nejakým zázrakom dostanem k ďalšiemu, tak k ďalšiemu, a toto pokračuje aj celé hodiny. Klikám - a závidím. Čo je hrozné, ale keď vidím, ako niekto v mojom veku cestuje po svete, má nádhernú postavu, priateľa modela, obaja nemajú prácu, pretože ich prácou je Instagram, začínam premýšľať o tom, čo som v živote dosiahla ja. A potom som z toho smutná. A to aj napriek tomu, že z každej strany na nás kričia takéto celebrity, že to, čo vidíme na Instagrame a ostatných sociálnych sieťach, vôbec nie je pravda, že to sú len prikrášlené fotky, ktoré zobrazujú len jeden nádherný moment. No aj napriek tomu sme zavalení ideálmi krásy a tým, ako niekto v dvadsiatke zarába milióny. A bojovať proti tomu vie byť veľmi ťažké - najmä ak sa bojíme vytŕčať z davu.
    Každopádne - nádherný článok ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE