JEDEN DEŇ V KRAKOVE

2018-08-24

A som tu späť s cestovateľským článkom, opäť. Netušila som, že sa tento rok dostanem na toľko miest, nuž, stala sa zo mňa cestovateľka. Najprv Španielsko, potom Česko, Grécko, Maďarsko a teraz Poľsko. Chystám sa aj do Rakúska, no uvidím, ako to dopadne. Uvedomila som si, že som vždy chcela cestovať niekam ďaleko, na Erasmus som sa vybrala do Španielska a na dovolenku do Grécka, no akosi som zabudla, že aj naši susedia majú krásne miesta, ktoré sa oplatiť navštíviť. Aby sa nepovedalo, v Krakove som už raz bola, asi pred štyrmi rokmi, keď sme sa zo školy vybrali na výlet do Osvienčimu. Tentoraz sme si chceli urobiť pekný víkend v cudzom meste a zistili sme, že do Krakova je to z Bratislavy bližšie ako do Prahy. Vybrali sme sa tam na predĺžený víkend, na dve noci, ale celý Krakov sme stihli prejsť za jeden deň. Plán sme si rozdelili na tri časti - staré mesto a námestie Krakova, Kazimierz (židovská štvrť) a Podgórze, kde sa nachádzalo židovské geto. 


staré mesto a námestie Krakova
Na tomto mieste som našla najväčšie námestie, ktoré som kedy videla. Vždy plné ľudí a holubov. Krásna katedrála a tržnica v strede námestia, kde si môžete vybrať z rôznych domácich výrobkov. Všimla som si najmä množstvo šperkov. Na námestí odporúčam aj večeru, keďže ceny nie sú vysoké a atmosféra je na nezaplatenie. Celkovo mi krakovské uličky lichotili, boli plné pouličných umelcov, ktorí boli ozaj talentovaní. Od tanečníkov, cez spevákov, kúzelníkov až k živým sochám. 

Podarilo sa nám dostať aj na nádvorie známeho hradu Wawel, ktorým som si prešla v minulosti celým, až do zvonice, chytiť sa zvona. Tentokrát tam bolo však nekonečné množstvo turistov, je pravda, že sa oplatí kúpiť si vstupenky už vopred online, no my sme sa aspoň prišli pozrieť na krásnu vonkajšiu architektúru, ktorá oplýva rôznymi umeleckými slohmi.



židovská štvrť Kazimierz
Najkrajšia oblasť Krakova plná histórie a bolesti. Nájdete tam synagógy, židovské obchody, múzeá či reštaurácie s typickým jedlom. Dláždené uličky sa prechádzajú ľahko, no sú plné detailov, na ktoré dlho nezabudnete. V strede sa nachádza menšie námestie s trhom, kde nájdete poľské špeciality, ale aj veci z druhej svetovej vojny. Nacistické odznaky, helmy, vybavenie, vlajky, ale aj príbory, lampy, telefóny, fotoaparáty, jednoducho majetok, ktorý tu zanechali deportovaní Židia. 


židovské geto Podgórze
Dostanete sa sem priamo zo židovskej štvrte po moste vášho výberu. Samotné bývalé geto už v súčasnosti nie je tak poznačené minulosťou, no stále tam môžete nájsť zvyšky múru. Nachádza sa tam aj Shindlerova továreň, či ďalšie múzeá.


Okrem týchto miest sa môžete prejsť po nábreží Visly, ochutnať mieste špeciality ako zapekanky či typické krakovské pečivo, vybrať sa na nákupy, keďže ceny sú nižšie, navštíviť rôzne múzeá, katedrály či galérie, ktorých je v Krakove množstvo, či navštíviť Osvienčim, ktorý sa nenachádza ďaleko od Krakova a myslím si, že každý z nás by mal aspoň raz za život takéto miesto navštíviť, aby sa nezabudlo na utrpenia a chyby minulosti.

3 komentáre:

  1. nádherné miesto, mňa najviac zaujala to architektúra <3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krakov je na jednej z prvých priečok môjho travel listu a veľmi ma mrzí, že som sa tam počas tohto leta nedostala - mala som v pláne navštíviť veľa miest, ktoré sú blízko, ale kvôli viacerým dôvodom som sa takmer nikam nedostala. Ale nádherný článok, mám veľmi rada tieto tvoje cestopisy, vždy majú nielen nádherné fotky, ale sú hlavne sú plné zaujímavých a užitočných informácií ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som toto leto navštívila Krakow a je to jedno z najkrajších mestečiek, v akom som kedy bola! Niežeby som ich navštívila veľké množstvo, ale predsa len si Krakow ukradol kúsok môjho srdca. :) Tie krásne fotky mi pripomenuli výlet a je skvelé vidieť článok o mieste, ktoré videl človek naživo. Ani neviem prečo, ale robí ma to šťastnou.

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE