MOJE PRODUKTÍVNE RÁNO

2018-10-30


Som ranný typ človeka, ktorému sa najlepšie pracuje doobeda, a ak nič produktívne neurobí, má výčitky. Sedieť však celé doobeda za počítačom a usilovne pracovať nie je občas možné, pretože relaxácia a oddych je súčasťou zdravej mysle. Preto som sa rozhodla premeniť toto prázdninové lenivé ráno na produktívne, no zároveň oddychové. 

skoro ráno
Kedysi som zvykla spávať aj 13 hodín. Spala som do jednej poobede a vôbec mi to nevadilo. Teraz vstávam každé jedno ráno o 7:00. Sedem až osem hodín spánku nám úplne stačí, ak je kvalitný. Dnes som si dokonca privstala ešte skôr, keďže som večer šla spať neskôr. Odkedy som si nastavila pravidelný cyklus spánku - chodím spať zvyčajne o 23:00 a vstávam o 7:00 (plus-mínus), tak sa nikdy nezobudím zničená. Nikdy nemám pocit, že si chcem ešte pospať. Nikdy nepotrebujem nakopnúť, príde mi to úplne prirodzené pri prvom zazvonení budíka vstať a upraviť si posteľ.

žiadne sociálne siete, YouTube a podobné straty času
Mobilné zariadenie je skvelá vec, no často nás láka až priveľmi. Občas sa mi stávalo, že som hneď po zobudení vzala do ruky mobil a strávila som s ním v posteli aj ďalšie dve hodiny. Nie je to však zdravé a úprimne, úplná strata času. Preto som toto ráno využila môj mobil len na telefonovanie, púšťanie hudby a podcastov. 

starostlivosť o pleť
Túto položku som dlho zanedbávala, ale tento semester som sa dokopala k pravidelnosti. Umyť si tvár, pridať ružovú vodu a sérum proti vysušeniu pleti. Dnes som dokonca zaradila aj masku, keďže som bola v celom byte sama a chcela som si to užiť. Počas čakania som vypila pohár vody s citrónom a pripravila si bylinkový čaj. Celý čas som počúvala obľúbenú hudbu. Je dôležité postarať sa najprv o seba a až potom sa pustiť do práce.



raňajky
Ďalší môj zlozvyk bol raňajkovať až o desiatej, či raňajky vynechať a rovno obedovať. Je však dôležité raňajkovať, pretože fungovať na prázdno nám zaberie ešte viac energie. Zvyknem raňajkovať polhodinu po tom, čo vstanem a najradšej mám ovocie či musli.

vypísať sa a plánovať
Tento semester som do svojich zvykov zaradila aj denníčkovanie. Viem, že som vám už o svojich rôznych zápisníkoch a radách písala, tentoraz som však našla nový štýl, o ktorom vám možno neskôr napíšem. Zápisník však neberiem ako nejakú estetickú ozdôbku, ktorú by som každému ukazovala. Je to len môj mozog na papieri, preto nemá žiadny systém. Je taktiež dôležité určiť si, čo budem celý deň robiť, a nájsť si čas aj na plánovanie. Opäť som objavila novú techniku, ktorá mi vyhovuje už dlhšiu dobu, a o ktorej vám taktiež niekedy napíšem.

práca a povinnosti
Nastal čas konečne sa vrhnúť do práce a povinností. Momentálne mám veľa povinností do školy, takže som si ich prerozdelila tak, aby som sa nemusela plašiť, no zároveň každý deň niečo urobila. Keďže pracujem pri počítači, vždy si sadám za stôl, lebo posteľ ma núti len pozerať videá v zajatí periny. Je dôležité pri sebe mať vždy vodu, lebo počas práce človek jednoducho zabudne na pitný režim. 

niečo pre seba
Netreba sa starať len o zovňajšok a zdravie, ale taktiež aj o mentálnu pohodu. Preto sa prácou pohlcujem postupne a medzi jednotlivými úlohami si doprajem oddych. Snažím sa však obmedziť bezvýznamné skrolovanie Facebooku či sledovanie videí, a preto radšej zvolím knihu, písanie článkov či pozeranie dokumentov na National Geographic. Týmito spôsobmi uspokojím svoju potrebu oddychu, no zároveň nemárnim čas a venujem sa činnostiam, pri ktorých sa niečo aj naučím.

zmena
Je dobré mať systém, plán a nejaké zaužívané zvyky, no občas prekvapím aj samú seba. Napríklad dnes som sa rozhodla, že k obedu z nedele pripravím hranolky v rúre s rozmarínom. Zdravšia alternatíva vyprážanej verzie ma vždy baví a keďže veľa nevarím, cítim sa pri tom ako dobrodruh. Pri varení som počúvala môj obľúbený podcast Stuff You Should Know, takže som sa opäť dozvedela niečo nové. Takéto malé zmeny a chvíle mi vždy vytvoria pekné spomienky. 

Týmto by som skončila doobedný segment. Ďalej môj deň pokračoval v znamení ďalších povinností a prekladov. No taktiež som si nenechala ujsť jógu, jesennú prechádzku či relaxačnú kúpeľ s Lush Bath Bomb Twilight. Treba však brať na vedomie, že zdravšie zvyky som nabrala časom a usilovaním. Nejde všetko zmeniť naraz. Myseľ a telo sa ťažko prispôsobuje novým zmenám. Veď aj pleti trvá tri mesiace, kým si zvykne na nový produkt. 

10 komentárov:

  1. veľmi pekne spísaný článok, s tým mobilom ráno by som to mala aj ja skúsiť a taktiež si začať robiť nejaké plány čo počas dňa spraviť ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, to plánovanie mi prakticky zmenilo život a mobil je také skryté zlo, ktoré ma ešte občas ovláda, no verím, že bez neho mi je občas lepšie :)

      Odstrániť
  2. To je krásny článok! Taký nenásilný, úprimný♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tyjo, díky za ten typ s telefonem. Jako upřímně mě to mohlo napadnout samu od sebe, ale někdy je lepší si to takhle hezky přečíst. Je totiž pravda, že mi zvoní budík v 7 a já se půl hodiny ještě válím v posteli s telefonem. :-D Moc pěkný článek. :-) Skvěle se mi četl.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si musela prečítať pár článkov a počuť to vo videách, že mobil mi ráno zaberá dosť veľa času a až potom som si to uvedomila :D Ďakujem!

      Odstrániť
  4. Skvělý článek, měla bych se inspirovat! Zatím jsem ve fázi, že už (když si mohu přispat) nevstávám v jednu, ale v pů§ desáté, já ráda ponocuju, ale také jsem zjsitila, že dopoledne toho stíhám mnohem víc než odpoledne. Příjemný poznatek pro mě je, že mě nezabíjí letošní vstávání do školy před šestou, to jsem nečekala...:-)
    Nesnídám vůbec, s tím bych také měla něco dělat...:-) Snad se k tomu dostanu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som počas strednej tiež dosť ponocovala a veľa som neraňajkovala, no takto sa fungovať večne nedá, teraz máme akurát výhodu, že sme ešte mladé :D

      Odstrániť
  5. Niekedy som aj ja vstávala až po dvanástej, no stále nevstávam tak skoro, ako by som chcela - ale som človek, ktorý veľmi rád ponocuje a ťažko sa mi láme tento zlozvyk, čo ma trochu mrzí, lebo začínam obľubovať rána práve kvôli tomu, že keď niečo stihnem spraviť ešte pred obedom, hneď mám pocit, že je môj deň super produktívny :D
    Nádherný článok, veľmi mi chýbajú tvoje myšlienkové pochody ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "AKO VÁNOK BY MYLO"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja mám hneď dobrý pocit zo seba, keď niečo doobeda stihnem urobiť, za to mi to stojí :D Ďakujem veľmi pekne ♥

      Odstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE