ROK BEZ NAKUPOVANIA FAST FASHION

2018-12-28

Zhruba pred rokom som sa začala strániť obchodných reťazcov. Nerada som tam chodila a pri pohľade na figuríny, ktorých outfity sa menili každý druhý deň mi bolo čudne. Nikdy som sa tak previnilo necítila. Ako keby som sa prechádzala po útulku plnom zvieratiek, ktoré sú odkázané na zlý život. Preto som sa rozhodla skončiť. Veď toho ani veľa nezvyknem nakupovať, a rok bez fast fashion ma predsa nezabije, naopak mi pomôže nahliadnuť na iný spôsob života. 




Môj posledný fast fashion kúsok bolo práve toto tričko s nápisom Platonic love. Kúpila som si ho koncom minulého roka cez internet, keď som čakala na skúšky v Španielsku a celkom z nudy som si prezerala internetové obchody plné povianočných zliav. Ja som totiž zvláštny nakupovateľ. Som schopná nekúpiť si nič celý rok, pretože si myslím, že nič nepotrebujem. Väčšinou kupujem z núdze, no keď sa objaví nejaký veľký výpredaj, je jednoduché tomu podľahnúť. To sa však skončilo týmto tričkom. A môžem povedať, že som vážne šťastná. Tento rok mi otvoril oči a ukázal mi, že dokážem žiť aj vo veciach, ktoré mám v šatníku, resp. ktoré ukradnem mamke alebo vyhrabem raz za čas v sekáči. Musím povedať, že sa cítim lepšie. Ani som si toho nekúpila veľa:

  • betónové náušnice z akcie Sashe v tržnici, ktoré sú vytvorené kreatívnym spôsobom
  • krátku, bielu a veľmi praktickú Českú síťovku, ktorú so sebou ťahám takmer všade
  • čiernu dlhú bundu z pravej kože zo sekáča, v ktorej sa cítim ako z Matrixu

Tento experiment mi veľmi pomohol a určite ho odporúčam aj vám. Neviem však, či sa v najbližšej dobe budem môcť úplne vyhýbať obchodom v nákupných centrách. Niektoré moje veci ako napríklad čierny kabát, ktorý mám už päť rokov z Tesca alebo čierne chelsea boots, ktoré mám už tri roky nie sú v najlepšom stave a pomaly sa mi trhajú. Viem, že si jednoducho musím kúpiť nové kúsky, no predsa len som študent, ktorý nemá peniaze na rozhadzovanie a aj keď kabát sa pokúsim nájsť v sekáči, ešte neviem, ako si zoženiem udržateľné zimné topánky, ktoré si budem môcť dovoliť.

Ja si však myslím, že to najdôležitejšie nie je úplne sa vyhýbať fast fashion obchodom, ale kupovať s rozvahou a rozumne. To znamená kupovať len veci, ktoré naozaj potrebujeme a úplne sa vyhýbať výpredajom, pretože zvyčajne si veci kúpené takmer za nič absolútne nevážime a vyhadzujeme. Ak naozaj niečo potrebujem a chcem, musím byť ochotná za to zaplatiť plnú sumu a vynosiť to čo najviac.

6 komentárov:

  1. Skvělý článek a máš můj obdiv, že si se bez nákupů ve fast fashion řetězcích zvládla celý rok :) Naprosto souhlasím s podledním odstavcem, přesně tím samým se řídím i já :) Já sama ve fast fashion řetězcích téměř nenakupuju, za posledního půl roku jsem si v nich koupila jen jednu šálu :) Já to mám nastavené tak, že když něco potřebuju, nebo chci, tak se jdu nejdřív podívat do sekáčů, což jsou obchody, kde nakupuji nejčastěji a úplně to miluju :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wau, to je ozaj skvelé!! Ja sa tiež snažím nakupovať čo najmenej a keď tak veci, ktoré naozaj potrebujem. Nemám rada, keď ľudia nakupujú bez rozmyslu len pre to, že je to extrémne adorable alebo lacné. Tiež som taká niekedy bola a som rada, že som z toho vyrástla. Ale tento rok som si uvedomila, ako dlho niektoré veci nosím a že už by bolo načase dať im zbohom a kúpiť si nové (ako napríklad tie zimné topánky, dlhé tričká či formálnejšie oblečenie).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Preplnené obchodné centrá už nie sú centrom pozornosti, skorej sa stali povinným zlom v rámci nakupovania vecí. Ja si kupujem oblečenie výhradne cez internet a musím povedať, že mi to tak úplne vyhovuje. Naposledy som si kupovala tieto čižmy https://www.eobuv.sk/damske/cizmy-a-ine/cizmy.html , tričko je ďalšie na zozname, čakám na ďalšie výpredaje :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Obdivujem tvoje odhodlanie zmeniť sa a nepodľahnúť všetkým tým falošným nástrahám fast fashion reťazcov. Niekedy je naozaj veľmi ťažké odolať, no keď sa to podarí, som na seba veľmi hrdá. Stále som preferovala, a stále aj budem, všemožné sekáče. Ale keď sa na seba pozriem, tak ani v nich nenakupujem s rozvahou, čo by bolo potrebné zmeniť! Veľmi inšpirujúci článok <3
    NORALIC

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Inšpiruješ ma, veľmi veľmi. :) Už minulý rok som začala častejšie nakupovať v sekáčoch, ale tento rok sa budem snažiť oveľa viac. Úplne sa fast fashion reťazcom určite nevyhnem, ale aspoň ich návštevy obmedzím len na nevyhnutné a vylúčim tie z nudy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som sa taktiež za uplynulý rok veľmi zlepšila, no i tak nie dostatočne. Bola som zo seba dokonca aj sklamaná, ale po tom pocite sklamania som si povedala, že už nikdy a snažím sa to dodržiavať. Ja som si takýto detox stanovila na tento rok a veľmi sa z neho teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE