PRAŽSKÉ ÚTRŽKY

2019-04-25


Praha mala zvláštny nádych, taký cigaretový. Neviem, čo som od toho mesta očakávala, no asi som to nedostala. Kostrbatou chôdzou po nepekne poukladaných kameňoch som sa dostala všade, do každého kúta mesta, aj tak sa mi to zdalo málo. Oranžovo-šedá panoráma budov vyzerala rovnako. Kam som sa pozrela, tam som videla staré známe detaily historických budov. No veľmi sa mi nechcelo to precítiť, keď som zavetrila zápach veľkomesta. Ten sa tiahol nepríjemné ulicami, až ma občas oči zaštípali. 




Behanie po električkových tratiach sprevádzalo návštevu starého mesta pražského. Slovenčinu som síce neočakávala, no čeština sa z tejto mestskej časti vytratila ako keby sa odsťahovala niekde inde, až tam ďaleko, za zákrutu, ktorú Vltava vytvára. Najradšej by som z davu turistov ušla, vyskočila by som na tie všadeprítomné červené strechy a hopsala z jednej na druhú. 


Praha je asi mesto na rozjímanie, nie na objavovanie. Sedieť s čajom a knihou v ruke v Kočičí kavárně. Mať pri sebe všetky tie kočky a nechať sa pradením unášať na vlne pokoja. Som rada, že som ich stretla, boli krásne a ja sa teším na budúcnosť, ktorá bude snáď obohatená o jeden pradiaci sivý exemplár.




2 komentáre:

  1. Zaprvé se mi strašně líbí to zpracování, fakt sis s tím musela dát práci.
    Zadruhé je mi sice líto, že tě Praha asi až tak neočarovala, ale na druhou stranu věřím, že každý má po světě svá alternativní domovská města a Praha holt asi není tvoje. Ale souhlasím, že ti turisté v centru tu krásu jaksi ubírají...nejhetčí je ranní procházka v 6 - 7 ráno ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V prvom rade – parádne spracovanie článku!
    V Prahe som bola dvakrát, a už dosť dávno, preto by som sa tam opäť rada vrátila – zaujíma ma, či sa zmení moje vnímanie tohto mesta, lebo mne prvýkrát veľmi učarovalo (aj preto som sa doň vrátila pár mesiacov neskôr) ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "FEELING 22"

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE