AKO LETO (NE)ZVLÁDAM

2019-06-26


Momentálne sedím vo vlaku, v ktorom strávim ešte šesť hodín. Pred desiatimi minútami som sa dozvedela, že nefunguje klimatizácia, vraj máme otvoriť okná. Topím sa, celá, priam umieram. Doobeda som v dopravných prostriedkoch strávila dva a pol hodiny, taktiež bez klímy. Nechápte ma zle, klimatizáciu nenávidím, ale keď sa Bratislava začína meniť na Káhiru, tak nezvládam ani sedieť na internátnej izbe bez toho, aby som neotvorila všetky okná či dvere. A potom nič, žiadny vánok, aké sklamanie. Priam také veľké, ako v očiach sprievodcu, ktorý nám kľúčikom otvoril to miniatúrne okienko, čo nás ma zachrániť pred tridsaťpäť stupňovou radiáciou tepla.

Dnešný deň týmto perfektne vystihuje môj súčasný vzťah k letu. Ako malá som sa nevedela v lete von vybehať, aj keď som po tele mala priam sto komárích štípancov. Mala som rada teplo, slnko, leto, kraťasy, dovolenky a dlhé večery strávené na dedine. Leto je ideálne detské. Aspoň v mojom prípade. Momentálne sa môj postoj k letu rok čo rok zhoršuje (a to si ani nemyslím, že to bude tým globálnym otepľovaním). Jediné, čo mi z detstva ostalo sú tie komárie štípance. Zistila som totiž, že moje telo nie je prispôsobené na teploty prevyšujúce dvadsaťpäť stupňov. Fyzicky som asi čistý Brit pijúci horúci čaj na poludnie a utierajúci sa vreckovkou každých päť sekúnd. Poznám veľa ľudí, ktorým je aj v takýchto teplách zima a ja sa len neviem vynadívať. Mne je totiž horúco stále, aj v zime. Do školy nechodím naobliekaná ako snehuliak, pretože sa v emhádečke vždy spotím a potom si predstavte, aké utrpenie to pre mňa musí byť v lete. Neustále sa prehrievam a neustále zo mňa leje (áno, som po ockovi). Neverím, že nie som severské dieťa, veď ani nemám modré oči či svetlé vlasy. Som príjemne tmavšia, nikdy sa nespálim, melanín ma miluje a aj napriek tomu ja slnko nemusím. Moja pokožka si za posledné roky totiž vybudovala aj alergiu, taký ochranný mechanizmus. Stačí, že som na priamom letnom slniečku pár minút a už mám po celom tele potničky a škrabem sa. Ó ako veľmi sa ja škrabem. Mám upokojujúce mydlo, krém s močovinou a aj tak sa v lete neviem prestať drať. Sama svojej pokožke dovoľujem starnúť. Nielenže sa musí pražiť na slnku, ešte ju aj doškriabem. 

Rada by som vám poskytla nejaké rady ohľadom nadmerného potenia či alergie na slnko, ale pravdou je, že to sama nemám absolútne vyriešené. Aj keď sa v poslednej dobe snažím pozerať na prírodnú kozmetiku, tento môj stav mi v tom veľmi nepomáha. Skúšala som ten ospevovaný pazúch od ponia, čo verím, že je skvelý produkt, no pre mňa určite nie. Po piatich minútach smrdím ešte horšie ako keby som si ho nedala. Vyhodila som desať eur len preto, aby som to zistila po piatich použitiach. Mesiace hľadám prírodné opaľovacie krémy, ktoré by mali faktor aspoň 50, aby som sa ochránila pred svrbivou pokožkou, ale buď taký prírodné značky nevyrábajú alebo sú všade vypredané. Taktiež si na tvár nechcem patlať hustý biely opaľovací krém, ktorý by som spotila do polhodiny a cítila by som sa pri tom veľmi nepríjemne. Preto je tento článok menej informačný a skôr taký výkrik o pomoc, pretože som zúfalá, a aj keď mám Slovensko rada a vedela by som si aj predstaviť život v Bratislave, v poslednej dobe zvažujem víziu žiť niekde severnejšie. Tento rok bola zima najkrajšie obdobie z viacerých hľadísk a teploty ma ešte k tomu aj potešili.

Tak mi, prosím, niečo poraďte, odporučte alebo sa posťažujte. Chcem vedieť vaše hľadisko. Aké je pre vás leto? Snáď nie také utrpenie ako pre mňa, pevne v to verím.

2 komentáre:

  1. Jsem na tom hodně podobně jako ty - taky mi přijde, že rok od roku mám léto míň a míň ráda.. Vždycky, když je chladno a lidi kolem mě nadávají, že je zima a už chtějí léto, tak jen protáčím oči v sloup a říkám si, aby byli rádi, že je ještě chladno... Já tyhle hice vůbec nezvládám a nejsem schopná normálně fungovat. Už aby byl podzim! :D

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vedz, že by som ti veľmi rada pomohla, ale sama netuším ako. Akákoľvek teplota nad dvadsať stupňov je pre mňa už tropická horúčava, v ktorej neviem normálne existovať. Neviem, čo so sebou, lebo či už otvorím okno alebo ho nechám zatvorené, stále je iba horúco. Moja jediná útecha je momentálne práca, v ktorej ide klíma 24/7; a hoci z nej mám už zničený nos, aspoň mi nie je teplo :D

    SIMPLY BERENICA // Facebook Page // READ ABOUT "WHAT IS MINIMALISM"

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE