#ZDRUHEJRUKY: MALMÖ

2019-09-25

Ak by som žila v Malmö, už by som si asi nikdy nepotrebovala kúpiť nič nové. Toto som si povedala, keď som vstúpila do prvého sekáča vo Švédsku. Pred odchodom na výlet som si urobila menší prieskum najzaujímavejších a najlepších obchodov s použitým tovarom, aby som videla, ako vnímajú nakupovanie z druhej ruky Švédi a zároveň, aby som si zohnala niektoré kúsky, ktoré mi v šatníku chýbajú. Musím povedať, že som bola milo prekvapená. Vidno, že Švédi si vážia nakupovanie z druhej ruky a často siahajú po tejto možnosti. Nenarazila som totiž len na obchody s použitým oblečením, ale taktiež nábytkom, knihami, CD, platňami, keramikou, kuchynskými spotrebičmi, rôznou elektronikou, športovým vybavením, obrazmi a podobne. Zoznam by mohol byť pokojne nekonečný. Rozhodla som sa teda spísať moje poznatky a zistenia, ktoré som na ceste po Malmö objavila.

HUMANA
Takýto názov mal prvý sekáč, kde som chcela ísť. Ak totiž sledujete Juliu z YouTube kanálu The Line Up, isto si pamätáte, že jej najobľúbenejšiu kúsky pochádzajú práve z tohto sekáča, ktorý sa nachádza vo viacerých mestách po Švédsku. Už na prvý pohľad bolo vidieť, že tento obchod má štýl a že veci, ktoré som tam našla boli starostlivo vyberané, aby vytvárali istú „aesthetic“. Narazila som aj na mnohé značky ako Versace, Ralph Loren, rifle z Levi’s či Converse topánky. Cítila som sa ako v štýlovom fast fashion obchode a veci boli veľmi pekné a skvelo potriedené. V takýchto obchodoch naozaj narazíte na štýlových ľudí, čo som dokázala oceniť.

MYRORNA
Toto je asi najkrajší obchod z druhej ruky, na ktorý som narazila. Okrem vintage oblečenia (štýl tohto obchodu mi pripomínal štýl vintageshopu na Františkánskom námestí) sa tam nachádzala keramika, knihy, platne, rádiá a mnohé zaujímavé veci. Veľmi pekne upravený a usporiadaný obchod plný ľudí, ktorý ma svojim čarom naozaj zaujal.

ÖPPNA HJÄRTAT (OPEN HEART)
V tomto obchode vynikal najmä nábytok, ktorý bol naozaj vintage (ako z domčekov našich starých rodičov). Nádherné obrazy, zrkadlá a kadejaké iné zaujímavôstky, ktorým som takmer nevedela odolať. Už som si začala predstavovať, ako by som si zariadila svoj byt v tehličkovej bytovke. Aj v tomto obchode sa nachádzalo oblečenie, ale skôr pomenej. Boli tam najmä kabáty a formálnejšie strihy, možno aj pre staršie dámy, ale opäť bolo vidno, že tam neboli náhodné veci, ale vážne vkusné kúsky, ktoré boli starostlivo vyberané.

BEYOND RETRO
V tomto sekáči (iba oblečenie) som nestrávila veľa času, ale svojim vzhľadom mi pripomínal obyčajný fast fashion obchod, niečo ako Pull&Bear. Štýl sa tu od bežného švédskeho streetstyle (ako tomu bolo v Humane) viac podobal na indiánsky/boho štýl, boli tam totiž aj rôzne dekorácie, bundy z brúsenej kože, flanelové košele a podobne.

EMMAUS BJÖRKÅ
Tento obchod odporúčam asi najviac, ak hľadáte nakupovanie oblečenia podobné tomu vo fast fashion reťazcoch. Vyčlenila by som si naň aj pol dňa. Hneď ako som doň vošla, myslela som si, že som sa pomýlila a vošla som do H&M (úplne rovnaký biely interiér so všetkým!). Bol to neskutočne veľký obchod. Vpredu boli vystavené zľavy a vzadu nový tovar. Aj oblečenie dokonca pripomínalo H&M a iné podobné značky. Bolo tam totiž kopu kúskov z H&M, Zary, Acne alebo iných švédskych značiek, ktoré sú podobné H&M. Narazila som aj na značky ako Vagabond. Bolo tam množstvo vecí, ktoré sú teraz moderné a nosia ich mladé dievčatá, vážne som sa cítila ako v normálnom fast fashion obchode a nakupovanie bolo tak veľmi jednoduché. Všetko bolo usporiadané podľa farieb, typu odevu dokonca aj v niektorých prípadoch (ako napr. rifle) aj podľa veľkostí. Odtiaľ som si odniesla až štyri kúsky oblečenia. Bola som totiž veľmi rada, že tu mali aj moje veľkosti, keďže išlo vážne o veľký obchod plný oblečenia práve pre mladé ženy.


Na záver by som spomenula, že cenovo sú sekáče vo Švédsku drahšie ako na Slovensku, keďže na Slovensku si v sekáči kúpime vec aj za jedno euro. Tam sa šaty dali kúpiť za 80 korún, čo je tak 8 eur, tričká za 40 korún, čo je asi tak 4 eurá, topánky za 100 až 200 korún, čo je tak 10 až 20 eur, rifle za 150 až 200 korún, čo je tak 15 až 20 eur. Tieto ceny by som prirovnala k fast fashion obchodoch u nás. Niektoré kúsky boli samozrejme drahšie, ak išlo o drahú značku ako Versace a podobne.

4 komentáre:

  1. Tak to by byl pro mě naprostý ráj! ♥ Snad někdy budu mít to štěstí a podívám se do švédských second handů :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jedna vec, ktorá mi na našich second-handoch vadí, je práve ten chaos a neorganizovanosť – keď človek hľadá niečo konkrétne, aj tak musí prejsť celý obchod, aby to neprehliadol. Ale toto vyzerá ako môj sen, takže sa vôbec nedivím, že si obchodov pochodila až toľko :D Ale určite by som si rada prečítala pokračovanie článku – čo si si zo Švédska priniesla domov ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "BERENICADESIGNS • NEW IN"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je přímo ráj! Tam si musí vybrat snad každý! Nejraději mám staré knihy, procházím antikvariáty a někdy nacházím úplné poklady. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE