5 CIEĽOV, KTORÉ SOM SI SPLNILA V ROKU 2020

2020-12-31

Do nového roka si chcem dať viac motivácie pracovať na sebe a svojich cieľoch. Klišeovité prežívanie snívaním o tom, aká by som chcela byť, už nechcem zažívať. Aj keď tento rok akosi splynul dokopy a nepodarilo sa mi vždy, čo som plánovala, chcem sa pozrieť aj na pozitíva, ktoré som zažila. Na začiatku som si stanovila 20 cieľov. Samozrejme, že to bolo veľa a tentoraz sa obmedzím na menej, ale mnohé z týchto cieľov ma inšpirovali robiť to, čo som robiť vždy chcela.

V roku 2020 sa mi podarilo:

1. NECHAŤ SA ODPOČÍVAŤ BEZ POCITU VINY

Obdobie pandémie bolo a je vždy ťažké. Vďaka nemu som sa však naučila jednu vec: odpočívať bez pocitu viny. Ako pracujúci a študujúci mladí ľudia obklopení rovankými šikovnými stvoreniami máme často pocit, ako keby sme museli vyskúšať všetko a robiť veci naplno. V tomto období sa mi však podarilo spomaliť a leto roku 2020 bolo v istom ohľade smutné, no bolo to obdobie, počas ktorého som si bez hanby dlhodobo oddýchla. Takýto rozsiahly oddych mi ukázal, aké je v skutočnosti dôležité oddychovať a dobíjať baterky.

2. ZALOŽIŤ ČITATEĽSKÝ KLUB

V mojich plánoch som mala uvedený letný knižný klub, ktorému som sa chcela venovať. Keďže som však tento rok mala viac času na podobné projekty, založila som si už v máji čitateľský klub Fabula. Ešte stále na ňom pracujem a vďaka nemu som začala čítať viac kníh (tento rok sa mi podarilo až 40) a založila si aj čitateľský YouTube kanál, čo v podstate tiež bolo takým mojím malým snom. Tento klub mi zmenil život a predstavuje to najdôležitejšie, čo som v tomto roku dokázala. Som na seba naozaj pyšná!

3. VENOVAŤ TOMU, ČO MA NAOZAJ ZAUJÍMA

V roku 2020 som sa ozaj chcela venovať tomu, čo ma naozaj zaujíma a zbaviť sa aktivít, ktoré ma nenapĺňali, ale robila som ich naďalej z nejakého externého dôvodu. Opäť som totiž cítila, že som ovplyvňovaná okolím a že robím niektoré veci len preto, lebo ich robia ostatní. Taktiež som sa nechcela zbavovať niektorých vecí len preto, lebo som sa bála, čo budú hovoriť ostatní, ak sa nebudem ďalej zapájať. Je dobré byť ohľaduplný voči ostatným, no v niektorých prípadoch je lepšie naučiť sa žiť vlastný život a robiť to, čo robiť naozaj chceme.

4. ZAČAŤ S DENNÍKOM

Už dlhšie som počúvala o tom, ako sa majú dobre ľudia, ktorí si vedú denník a aké je prospešné pre duševné zdravie vypísať sa z vlastných myšlienok a pocitov. Síce som s tým poriadne začala až v poslednom mesiaci tohto roku, už teraz vidím pozitívne účinky. Do denníka si nepíšem, čo som robila, zažila alebo aký som mala deň, skôr si nájdem nejakú tému, ktorej sa pri písaní chcem venovať. Vždy cielim zlepšiť sa v správaní alebo rozmýšľaní. Som často v strese, úzkosti a mám strach, snažím sa teda rozanalyzovať, prečo sa tak cítim, čo by som mala urobiť, aby som sa cítila lepšie, ako by som mohla adekvátnejšie zareagovať. Snažím si tým taktiež zlepšiť medziľudské vzťahy. V ďalšom roku v tom určite chcem pokračovať.

5. POZRIEŤ ASPOŇ 100 FILMOV

Ďalšia moja záľuba spočíva v pozeraní filmov a vždy ich chcem ročne pozrieť aspoň 100. Po minulé roky sa mi však dialo, že som namiesto filmov pozerala nezmysluplné videá na YouTube, a tým som zanedbávala vzdelávanie v oblasti kinematografie. Minulý rok som sa však zapojila do Knižného kabinetu v kine Lumiere a taktiež som si vytvorila filmový klub s kamarátmi, kde spolu analyzujeme filmy, takže mám aj chuť čosi nové vidieť a sa naučiť. Vždy totiž narazím na niečo, čo by som si možno v živote nepozrela, no vďaka klubu to objavím a zapáči sa mi to.

Čo sa v tomto roku podarilo vám?

3 komentáre:

  1. To je krásný, že se ti podařilo splnit tolik cílů :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je krásne čítať, koľko si za tento rok stihla a čo sa ti podarilo. S oddychovaním súhlasím, aj ja som vďaka jarnému lockdownu bez výčitiek spomalila a naučila sa spraviť si viac času iba pre seba. Ale zároveň som sa snažila využiť každý deň, aby som sa mohla posúvať ďalej k svojim cieľom 🥰
    Nech sa ti v novom roku darí a je pre teba ešte úspešnejší ako tento ❤

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "PLANS FOR 2021"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Realizace čtenářského klubu zní super! A 4O přečtených knížek za rok, tak to upřímně obdivuji:). Já loni přelouskala 17 a měla jsem cíl 24 (dopisování diplomky možná může za případný skluz, ale nechci to na to svádět:))...), takže letos jsem opět zůstala na čísle 24. Uvidím, jak se mi to letos podaří. A deník je skvělá věc. Mám jich doma už několik, ale je pravda, že v drtivé většině šlo o mé každodenní záznamy, až v posledních letech jsem k jejich psaní začala přistupovat více „terapeuticky“, abych si utřídila myšlenky, a je to moc fajn.

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE