AKO SA ZLEPŠIŤ V JAZYKOCH

2017-06-09

Každý z nás túži po znalosti cudzieho jazyka. Niečo na tom asi bude! Ak nie učiť, tak zlepšovať. Čo sa týka štúdia, moje pokusy o to byť samouk mi nepomohli a tak som zástanca kurzov alebo výučby na školách. Učenie jazyka je však celoživotné sa vzdelávanie a preto netreba zabudnúť na neustály pokrok. Je jasné, že nie každý to potrebuje, ale podľa mňa sú jazyky čosi fascinujúce, čosi, čo nám pomáha otvárať dvere do nových kultúr. Včera som sa vybrala na poslednú skúšku a tak sa cítim o trochu skúsenejšia a kompetnejšia o jazykoch rozprávať. Tento rok to nebola žiadna sláva, ale pokrok určite nastal, aspoň nejaký. Je pravda, že sa rada učím, ale taktiež som veľmi lenivá a preto sa snažím nájsť jednoduchšie a zábavnejšie formy zlepšovania mojich schopností. Nevravím, že sú to nejaké prevratné myšlienky, ale možno niekomu pomôžem či aspoň dodám motiváciu. 

čítanie kníh

Asi taký dosť zjavný krok, ktorý odo mňa počujete neustále, ale vážne to pomáha. Čítanie kníh  v ktoromkoľvek jazyku rozširuje slovnú zásobu a hlavne fantáziu. Je však potrebné niekde začať, však? Ak ste ešte nikdy nečítali knihu v cudzom jazyku je dobré začať so súčasnými autormi a jednoduchšími žánrami ako napríklad romány pre mládež. Moja prvá kniha, ktorú som kedy prečítala po anglicky bola The Perks of Being a Wallflower napísané Stephenom Chobskym. Určite odporúčam, pretože nie je prehnane dlhá, slovná zásoba je v celku jednoduchá (prinajlepšom sa dokonca naučíte nejaké slangové výrazy) a aj téma je zaujímavá. Po nejakom tom cviku, ak máte slabosť pre literatúru, tak odporúčam prečítať aj staršie diela. Na začiatku tohto semestra sme brali britskú literatúru osemnásteho storočia a ako prvú knihu sme mali prečítať Wuthering Heights od Emily Bronte. Musím sa priznať, že prvú polovicu knihy som nerozumela skoro vôbec, netušila som, čo sa deje a kto na koho rozpráva, ale po menšom začiatočnom strese som zistila, že všetko je len o cviku. Čím viac kníh som prečítala, tým jednoduchšie to bolo. 

Čo sa týka španielčiny, na ňu nie som ešte tak zvyknutá a aj keď som včera mala skúšku práve zo španielskej a hispanoamerickej literatúry, začínam od úplného začiatku. Zaujal ma autor Horacio Quiroga, ktorý napísal aj knihu pre svoje dve deti, s ktorými žil sám v pralese - názov knihy je preto Príbehy z pralesa (Cuentos de la selva). Áno, sú to rozprávky so zvieratkami (bájky), ale začať sa niekde musí a toto je to jednoduchšie čítanie, ktoré s menšou pomocou slovníka zvládnem. Plus naučím sa aj slovnú zásobu flóry a fauny hispanoamerickej prírody (to sa pri mojom štúdiu určite zíde). Ďalej mienim pokračovať jeho poviedkami (hororový žáner) a snáď sa niekedy dopracujem aj k španielskym románom. 

filmy a youtube

Ďalší pochopiteľný krok sú jednoznačne filmy. V mojom živote kedysi dávno nastal čas, kedy som prestala pozerať filmy s dabingom a vsadila som na originálne znenie. Najprv som začínala s anglickými filmami so slovenskými titulkami a teraz si rada pozriem film len s anglickými titulkami alebo aj bez nich, samozrejme závisí to od žánru filmu a prízvuku. Škótsky kriminálny seriál si jednoducho netrúfam pustiť bez nich. Čo sa španielskych filmov týka, momentálne prechádzam od slovenským tituliek k anglickým a snáď sa niekedy presuniem aj k tým španielskym (to je momentálne môj cieľ).

Youtube je aktuálne môj najväčší zabijak času, ale neľutujem, pretože ma naučil veľa. Všetky trendy a slang poznám len z neho a najmä je to skvelé médium na napočúvanie si rôznych prízvukov. Keď som si pustila prvýkrát britskú youtuberku, ktorá vlogovala pri vetre a rýchlo rozprávala nerozumela som skoro nič. Teraz pozerám britské youtuberky z rôznych kútov krajiny (Brighton, Manchester, Londýn) a taktiež ulietavam na írskom "gejmerovi" (áno, tak veľmi milujem írsky prízvuk). Youtube je jednoznačne bod, ktorý mi pomohol úplne najviac zo všetkého. Počítačové hry sú taktiež dobré zdroje kvalitnej slovnej zásoby a preto ich občas zvyknem hrávať, ale častejšie pozerám videá na youtube (#letspleje) - preto je to ten najväčší zabijak času.

pen friend

Nájsť si kamaráta, s ktorým si môžete zlepšovať cudzí jazyk pomocou písania či rozprávania je skvelé. Ja som sa v poslednej dobe odhodlala dať si inzerát na stránku http://www.penfriend-club.com/, kde vás môžu kontaktovať ľudia buď cez email alebo listom, alebo ich môžete kontaktovať rovno aj vy, ak sa vám nejaký inzerát zapáči. Hľadala som zlepšenie v španielskom jazyku a musím povedať, že sa mi ozvalo dosť ľudí, ktorí mi s tým radi pomohli. Pri písaní sa teraz cítim sebavedomejšie a už si toľko nevyžadujem pomoc slovníka.

štúdium či stáž v zahraničí

Úmyselne som to nazvala takto, pretože mne zatiaľ "školské výlety" a dovolenky nepomohli v zlepšení jazyka. V Londýne som nemusela povedať ani jednu súvislú vetu a prežila som tam týždeň. V Grécku zase viac pochopia po slovensky ako po anglicky, pretože keď im poviete jednu dlhú súvislú vetu, čo si prosíte v angličtine, tak na vás pozerajú ako na nejaké čudné zjavenie. Takže tohto som sa jednoducho už vzdala. Práca a štúdium snáď pomôžu viac. Toto vám ešte naisto neviem zaručiť, ale môžem vám odhaliť jednu veľkú chystanú zmenu, o ktorej viem už štyri mesiace a snažím sa vám to povedať v tej najlepšej chvíli. V septembri sa totiž vyberiem na jeden semester na Erasmus do Španielska! Verili by ste tomu? Toto nevyspelé introvertné dievča sa vyberie na polroka študovať po španielsky do zahraničia. Sama tomu neverím, keď si vybavujem letenku a ubytovanie, ale už len tri mesiace a uskutočním môj prvý let v živote. Toto je asi najväčšia zmena, ktorá sa v tomto roku udeje. Momentálne stresujem, dokým všetko nevybavím, ale rada sa s vami neskôr podelím o moje skúsenosti a celkovo vám rada porozprávam o celom procese, ktorý nie je až tak do detailov premyslený (jasné, že idem študovať do zahraničia, ale všetky predmety si budem musieť prísť dorobiť, lebo #slovenskévysokéškolysúnajoninepotrebujúuznávaťpredmetyzoveľastaršíchalepšiezabezpečenýchškôlvzahraničí). Ale aj napriek tomu, že to bude výzva a budem mať jednoznačne zo všetkého strach, taktiež sa veľmi teším. Konečne sa budem musieť spoľahnúť len a len na seba a na svoju znalosť jazyka. Je to strašidelné a zároveň vzrušujúce!

Aký nový cudzí jazyk by ste sa chceli naučiť? V ktorom by ste sa chceli zlepšiť? Máte pre mna nejaké tipy na zlepšovanie sa? Išli by ste niekedy študovať do zahraničia? Ak áno, kde?

9 komentárov:

  1. Super, úplne súhlasím. Väčšina filmov a veľa blogov čítam v angličtine a vidím výsledky ;)

    Flung out of space

    OdpovedaťOdstrániť
  2. so všetkými tipmi musím len súhlasiť! :) najviac som sa v anj zlepšila keď som začala pozerať veľa filmov a seriálov :) a taktiež keď som začala počúvať veľa hudby a uvedomavať si slová atď. teraz by som sa rada zlepšila v nemčine :D dúfajme že s tým dačo urobím :D
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ak si spomeniem na moju angličtinu spred nejakých šiestich rokov, tak sa mi chce smiať - najmä preto, že to vôbec nebolo tak dávno! No tuším rok 2012 bol práve ten, kedy som sa začala dostávať k YouTube - a v znalosti angličtiny som spravila obrovský pokrok. Začalo to pozeraním lyrics videí, keďže som chcela vedieť, čo sa v mojich obľúbených pesničkách vôbec spieva, postupne som sa dostala k interviews a napokon k YouTuberom. A teraz, šesť rokov neskôr, vidím na sebe neskutočnú zmenu. Zase netvrdím, že som nejaká expertka, stále sa objaví nejaké slovíčko, ktoré som doteraz nepočula, ale nemám problém sledovať filmy alebo seriály v angličtine či čítať knihu v originálnom jazyku, čo je značný rozdiel oproti tomu, že niekedy som netušila, čo sa spieva v takmer všetkých anglických pesničkách :D
    Moja nemčina... Ani neviem, kde začať. Učila som sa ju deväť rokov, no obe učiteľky (teda na základnej aj strednej škole) mi ju sprotivili natoľko, že momentálne nemám veľmi chuť tento jazyk nejako "oprašovať" a zdokonaľovať sa v ňom, no určite nechcem zabudnúť to, čo už viem - základnú gramatiku i slovnú zásobu ovládam a myslím, že by som nemala mať nejaký veľký problém a v nemecky hovoriacej krajine aj dohovoriť.
    Začiatkom tohto roka som sa začala učiť španielčinu - sama. Chodím aj na hodiny, a hoci je pán Jurišta super, má úžasné príbehy a prežil toho už veľa (nepredpokladám, že budeš vedieť, kto to je, no ak si ho hodíš do Googlu, má vlastnú wikipediu [jeho krstné meno je Ján]), akosi si z tých hodín veľa neberiem - teda aspoň nie čo sa španielčiny týka. No povedala som si, že dám šancu samoštúdiu - a stiahla som si aplikáciu Duolingo, ktorú vrelo odporúčam. Samozrejme, že to chce trochu pevnej vôle a občas sa treba trochu potlačiť, aby som si k tomu sadla, ale za posledných pár mesiacov som sa naučila viac ako za celé dva semestre dokopy. Neviem, či to teba ešte niečo doučí po španielsky, keďže si už na úplne inej vedomostnej úrovni, ale ak sa chceš naučiť základy nejakého nového jazyka, Duolingo je asi najlepšia cesta - je to zadarmo, lessons si môžeš robiť cez aplikáciu alebo priamo na ich stránke, jazyk aj počúvaš a aj ním rozprávaš - ja som len a len spokojná :D ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och - a gratulujem k Erasmu!
      Pevne verím, že nás pravidelne budeš zasypávať s updates a článkami zo Španielska ❤
      Ešte predtým, než som nastúpila na vysokú školu, som bola pevne rozhodnutá, že aspoň na jeden semester niekam pôjdem, no vzhľadom k tomu, že naša ponuka je pomerne malá a zahŕňa školy v Olomouci alebo Brne, tak som si povedala, že sa mi to neoplatí (maximálne tak kvôli novým ľuďom, ale obe mestá sú pomerne blízko; keby som mohla ísť niekam do Nórska alebo Talianska, tak by som nad tým určite seriózne premýšľala), okrem toho sme na byte, ktorého by sme sa v blízkej dobe určite nechceli vzdať - a ja sa nemôžem na pol roka odpratať a čakať, že kamarátky budú splácať aj moju tretinu nájmu :D
      A fakt, že väčšinu predmetov (respektíve v tvojom prípade všetky, čo je ešte horšie) si človek musí dorobiť, je priam neuveriteľný! Skutočne nechápem, prečo je také ťažké uznať získané kredity z iných škôl - nie žeby boli radšej vyučujúci radi, že sa nemusia zapodievať ďalším študentom, opravovať mu test a skúšať ho :D

      Odstrániť
    2. Ďakujem za tip na aplikáciu! Čo sa týka španielčiny, tak to ťa fakt obdivujem, že si sa na to dala sama. Ja som sa raz dala sama na štúdium švédčiny (veď o tom aj tuším vieš) a skončila som najmä preto, lebo som si uvedomila, že bez nemčiny sa na to ťažšie ide :D Na ten Erasmus som vážne zvedavá, ďakujem <3 Neviem či budem tak aktívna na blogu, no jednoznačne sa budem snažiť zahlcovať aspoň instagram, na ktorý som si v poslednej dobe dosť zvykla. Všimla som si, že zo žurnalistiky sa dá ísť len do Česka, Poľska a do Španielska (Madrid), no tam je povinná znalosť španielčiny B1, tak snáď sa dopracuješ na takúto úroveň a vo vyššom ročníku sa na to môžeš dať, ponúkajú tam aj kurzy pre tých, čo takúto znalosť španielčiny nemajú ;) Každopádne, tiež nechápem ten blbý systém uznávania predmetov, oficiálne by sa mali uznávať, ale v skutočnosti si to robí každý ako chce a ja tu asi koncom zimného semestra skolabujem :D

      Odstrániť
    3. Mňa španielčina lákala roky; respektíve už pri prechode na strednú školu som si chcela zvoliť nejaký nový jazyk, no napokon som sa rozhodla pre nemčinu. Naša katedra španielčinu neponúka, a tak chodím na fakultu manažmentu, no do nového roka som si dala cieľ vedieť aspoň úplné základy z tohto jazyka :D
      Ja som o Erasme v Poľsku ani trošku neuvažovala, predsa len z jazykového hľadiska viem len najmenšie možné minimum a opäť - výlet k našim severným susedom si môžem spraviť kedykoľvek. Do Španielska ide moja spolužiačka, no ona na rozdiel odo mňa mala španielčinu na strednej, ja zatiaľ viem povedať, ako sa volám a že chcem chlieb a mlieko, takže teraz by som sa ani náhodou plynule nedohovorila :D
      Ešte raz držím palce a dúfam, že než odcestuješ, tak sa ešte uvidíme ♥

      Odstrániť
  4. Tohle s emi bude hdoit, pokud se dostanu na tu maďarštinu :D. Se všemi tipy souhlasím, až na to čtení, doteď jsem četla jen jednu knížku v angličtině. Strašně mě nebaví si pořád hledat jedno slovo a pak si to ještě dosazovat do vět, na sruhou stranu čtu v podstatě už jen anglicky psané noviny a zprávy, a tam mi vyhledávání těch pár slov nevadí :D. Nevím proč, ale v knížce (fyzické knize z papíru), ano :D.
    Souhlasím ovšem hlavně s tím, že YT je ten jevtěší zabiják času, jaký jsem kdy poznala, pořád tam nacházím nová a nová videa a chci toho tolik vidět a poznat! Teď jsem se například naučila pár slov norsky, jelikož jsem objevila skvělý parodický kanál skupiny Norů :D.
    A strašně strašně blahopřeji k cestě do Španěl!♥ Předpokládám, že nebudeš mít tolik času nás pravidelně informovat o životě tam a psát články, ale doufám, že jendou za čas si vpzomeneš :D! Sleudju několik českých blogerek ve Španělsku (Adélu z heelsinprague a Klárku z nemyslinaslony, obě je určitě znáš) a vždycky se mi líbí tamější architektura. Takže, you go girl!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mně příjde, že i když koukám na filmy/youtube jen v angličitně, zaostává mi mluvená forma projevu. Nebo když pak příjdu do styku s Angličanem s naprosto terrible accentem, nemám šanci :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Můžu jen souhlasit, což potvrzuje i to, že jsem napsala článek na stejné téma s podobnými body! :) Já jsem ještě přidala nějaké fajn appky, kdyby ses chtěla podívat:

    LifestyleBirdie - cizí jazyky

    Jediné co jinak opravdu nemám je disciplína, co se týče nějaké domácí přípravy atd. Teď o prázdninách by si člověk myslel, že bude mít čas trochu se do jazyků opřít, ale zatím tedy bohužel! :D Alespoň zítra jedu do Itálie, kde se trochu pocvičím! :)

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE